Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2008

Ιερώνυμος για πολλά γούστα

Η χθεσινή συνέντευξη του Αριχεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είναι άλλη μία απόδειξη της ουσιαστικής του διαφοράς με τον προκάτοχό του: το "γίνεσθαι" και όχι το "φαίνεσθαι", ο προοδευτικός λόγος, η διακονία και όχι η άσκηση πολιτικής (εννίοτε οικονομικής, κοινωνικής, ακόμα και εξωτερικής!, υποκαθιστώντας ή ακόμα και προσπαθώντας να αντικαταστήσει τη συντεταγμένη Πολιτεία - με όλα τα κουσούρια της και τα λάθη της). Και σαφέστατα δείχνει πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν εκεί ψηλά στο παπαδαριό δεν υπήρχαν κάποια φασιστοειδή οπισθοδρομικά στοιχεία που επιθυμούν και αναπολούν αλυτρωτισμούς, χάραξη πολιτικής, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και παλιές "καλές" εποχές με συνθήματα όπως "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια".

Ίσως από τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης:

  • "Αλλά μ' έχει κουράσει, μ' έχει απογοητεύσει κι έχω αηδιάσει την πατριδολαγνεία και την εθνοκαπηλία. Γνώρισα τέτοιους ανθρώπους πολλούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια ως σύνθημα και βόλεμα. Δεν θέλω να ακολουθήσω αυτή τη γραμμή."
  • "Αν δεν κάνουμε τη γη Παράδεισο, μπορούμε να την εμποδίσουμε να γίνει Κόλαση."
  • "Πιστεύω ότι οι αριστεροί πολίτες πιστεύουν στο Θεό περισσότερο από τους δεξιούς."
  • "Η Εκκλησία είναι χώρος διακονίας και αγάπης. Δεν είναι πολυέλαιοι και κοσμικές εορτές."
Το κακό είναι ότι οι φανατισμένοι (όχι μόνο σε θρησκευτικά ζητήματα, γενικότερα μιλάω) τέτοιες ήρεμες και λογικές φωνές στην καλύτερη περίπτωση τις χλευάζουν και τις αγνοούν, ενώ συνήθως επιδιώκουν τη φίμωσή τους. Ας βάλουμε καλύτερα στην άκρη όλους εκείνους τους "φανατισμένους" πιστούς που χειροκροτούσαν και φώναζαν σε κάθε κήρυγμα του Χριστόδουλου (και όλων όσων ακολουθούν ακόμα αυτή την πορεία, ιδίως κατά Θεσσαλονίκη και Καλάβρυτα μεριά), με τις κάμερες (συνυπεύθυνες για το χάλι αυτό) να περιμένουν ανυπόμονα να καταγράψουν αδηφάγα τις σκηνές αυτές...

2 σχόλια:

  1. Με εκπλήσσει πολύ ο Ιερώνυμος. Πρέπει να διαβάσεις το τελευταίο άρθρο του για τα τελευταία συμβάντα.

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=946664

    Είναι το μοναδικό δημόσιο πρόσωπο που κοιτάει στον καθρέφτη και αναλαμβάνει τις ευθύνες του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά.
    Το πλήρες άρθρο είναι εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή