Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2008

Spam comments (μου τη δίνουν...)

Δεν ξέρω σε πόσους άλλους εκεί έξω στον blogger (ή και σε άλλες υπηρεσίες, π.χ. στο wordpress) συμβαίνει, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάστηκε στο Shine on you crazy diamond (επ, μήπως δεν ξέρετε πώς λέγεται το blog που διαβάζετε;) το φαινόμενο των spam comments (αντίστοιχο των spam mails). Σε κάθε νέο post που αναρτώ, σύντομα εμφανίζεται -το ίδιο πάντα- comment από τον ίδιο χρήστη, ο οποίος έχει απλά φτιάξει ένα profile στον blogger, χωρίς να το έχει συνδέσει με κάποιο blog, και απλά στέλνει comments. Στο κείμενο το spam comment εμφανίζεται βέβαια link προς ένα blog, το οποίο (τυπικά τουλάχιστον) ανήκει σε άλλο χρήστη, αλλά από τη στιγμή που δεν μπορώ να αποδείξω σύνδεσή του με τον spammer, δε θα το αναφέρω. Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι θα ξεκινούσα ("χεράτα" βέβαια και όχι αυτοματοποιημένα) να κάνω όσα πιο πολλά reports για terms of service violation μπορώ (μέχρι να βαρεθώ να κάνω και να ξανακάνω ... τη διαδικασία αυτή).

Χμμμμ, αυτό λιγάκι μου ακούγεται σαν: "Θα πάω να το πω στην κυρία και θα δείς...", ή πώς αλλιώς το λέγαμε -εν χορώ- στο Δημοτικό: "στην κυρία, ψωμί και τιμωρία". Ωστόσο, όταν γίνεσαι μέλος μιας κοινότητας που σου παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν και απεριόριστης χρήσης κάποιας υπηρεσίας (blogging εν προκειμένω), πρέπει να ακολουθείς και κάποιους κανόνες, ώστε και τα δικά σου νεύρα να μη σπάνε, και οι άλλοι να μη σιχτιρίζονται μαζί σου συνέχεια.

Από την άλλη, δε θέλω να μπω στο τριπάκι να βάλω moderation στα comments του blog, γι΄αυτό και έχω απλά επιπλέξει τη δυνατότητα που παρέχει ο blogger για word verification (αλλιώς captcha) στα comments, οποιαδήποτε υπογραφή και αν επιλέξει ο σχολιαστής. Αν τώρα ο spammer δε βαριέται να κάνει κάθε φορά αυτή τη δουλειά (να αντιγράφει δηλ. το περιεχόμενο του image, εκτός και αν ο provider χρησιμοποιεί παρωχημένα προγράμματα παραγωγής captcha images, τα οποία μπορούν να "σπάσουν" με χρήση αλγορίθμων οπτικής αναγνώρισης), τότε απλά τελικά με βάζει στον "κόπο" να διαγράφω το σχόλιό του.

Τελικό ηθικό δίλλημα: ελευθερία έκφρασης της σκέψης και του λόγου ή moderation; Προτιμώ το πρώτο, άσχετα από τις συνέπειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου