Παρασκευή, Οκτωβρίου 17, 2008

Είναι άραγε εφικτό το συμμάζεμα των καλωδίων των PCs;

Χθες θέλησα να βάλω ένα καλώδιο επέκτασης USB από την πίσω πλευρά του pc μου στο σπίτι, για να αποφεύγω στο μέλλον τον κίνδυνο να κλωτσάω το flash memory που συνήθιζα να βάζω στα μπροστινά USB ports. Το case το έχω στο πάτωμα, κάτω από το γραφείο, και η πλάτη του κοιτάζει στον τοίχο. Και τότε βρέθηκα αντιμέτωπος (μετά από πάρα πολύ καιρό είναι αλήθεια) με το χάος των καλωδίων, των τροφοδοτικών, των πριζών και της σκόνης (γιατί συν τις άλλοις έχω πει στην κοπέλα που μας καθαρίζει στο σπίτι να μην πλησιάζει σε... απαγορευμένες περιοχές). Και το χάος αυτό είναι... λιγότερο απ' ό,τι σε αντίστοιχες καταστάσεις, καθώς έχω φροντίσει (ή μάλλον προσπαθήσει) να ομαδοποιήσω κατά κάποιον τρόπο τα καλώδια και να τα πιάσω με δέστρες. Ωστόσο, παραμένει χάος, καθώς μέτρησα ούτε λίγο ούτε πολύ 18 καλώδια + 3 τροφοδοτικά + 1 πολύπριζο ασφαλείας! Έχουμε και λέμε:

  • καλώδια τροφοδοσίας: 6 (pc, monitor, printer, adsl router, φωτιστικό, ηχεία)
  • καλώδια δικτύου: 2 (internet, εσωτερικό δίκτυο - για σύνδεση του pc με το laptop)
  • usb καλώδια σύνδεσης περιφερειακών: 4 (receiver για wireless και mouse keyboard, printer, webcam, το καλώδιο που λέγαμε στην αρχή)
  • διάφορα άλλα καλώδια: 6 (monitor, ακουστικών και μικροφώνου ομιλίας, ηχείων, τηλεφωνικό - για το adsl - προς το πολύπριζο, τηλεφωνικό από το πολύπριζο προς το router)
  • τροφοδοτικά: 3 (printer, adsl router, ηχεία)
Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από καιρό είχα επιπλέον και το τηλεφωνικό καλώδιο του ασύρματου, το καλώδιο τροφοδοσίας της συσκευής του ασύρματου συν το τροφοδοτικο του, το adsl splitter, το καλώδιο τροφοδοσίας και το τροφοδοτικό του isdn modem, και το καλώδιο μιας παλιάς καλής κλασσικής τηλεφωνικής συσκευής (για την περίπτωση που πέφτει το ρεύμα - $%#@%$@ τον πολιτισμό μας). Δηλαδή επιπλέον 5 καλώδια + 2 τροφοδοτικά! Απλά αυτά τώρα μεταφέρθηκαν αλλού (για να αρχίσουν φυσικά κι εκεί να δημιουργούν σιγά σιγά χάος).

Και το ερώτημα είναι: υπάρχει άραγε κάποια θεωρία ορθολογικής ταξινόμησης των καλωδίων και των τροφοδοτικών τους; Τουλάχιστον, όταν τις προάλλες ο adamo έγραφε για Time Management for System Administrators είχε κάπου να ακουμπίσει (παρόλο που δεν τα έχω καταφέρει και πολύ καλά στον τομέα αυτό τα τελευταία 6 χρόνια που είμαι μπαμπάς :-) Για τα καλώδια κανένας χριστιανός (ή οτιδήποτε τέλος πάντων) δεν μπορεί να γράψει κάτι για να μας βοηθήσει; Γιατί όχι και να σχεδιάσει ένα universal τροφοδοτικό (τι καλά που θα 'τανε), στις υποδοχές του οποίου απλά θα συνδέαμε τις τροφοδοσίες των διαφόρων συσκευών και θα ρυθμίζαμε ανά υποδοχή τις απαιτήσεις τροφοδοσίας: έτσι θα γλυτώναμε και από τα ογκώδη τροφοδοτικά.

Αναρωτιέμαι (και αγχώνομαι ταυτόχρονα με τη σκέψη) αν το πίσω μέρος του γραφείου μου κοιτούσε στο εσωτερικό του δωματίου, τι θα έπρεπε να κάνω τόσο στο θέμα της ασφάλειας (τα καλώδια τραβάνε τα παιδάκια σας το μέλι τις μύγες) όσο και στο αισθητικό κομμάτι.

... ο πολιτισμός του ηλεκτρισμού

3 σχόλια:

  1. Κι εγώ περίπου τόσα καλώδια έχω.. 50 μέτρα twist tie από το super market (section: κηπουρική) είναι μια καλή λύση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @stsimb
    το twist tie το χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια, και σίγουρα βελτιώνει την κατάσταση με τα καλώδια. Ωστόσο το πρόβλημα με τα πολύπριζα και τα τροφοδοτικά (όπως και του συνολικού όγκου που καταλαμβάνουν τα καλώδια) παραμένει... Άσε που για να αφαιρέσεις (για οποιοδήποτε λόγο) ένα καλώδιο θα πρέπει να λύνεις και να δένεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή