Τετάρτη, Οκτωβρίου 15, 2008

Επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Μετά από τρία χρόνια από την τελευταία μας επίσκεψη, την περασμένη Κυριακή επισκεφτήκαμε ξανά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα και οι εντυπώσεις ήταν για μια ακόμα φορές εξαιρετικές. Πέρα από την καλή οργάνωση που υπάρχει στη λειτουργία του πάρκου και τις παρεχόμενες υπηρεσίες (πλήρες και φιλικό website, μεγάλο parking, καλές τιμές εισιτηρίων, χώροι αναψυχής και πικ-νικ, αναλυτικές οδηγίες στο φυλλάδιο και σημαντικές πληροφορίες που δίνονται για το κάθε ζώο που φιλοξενείται στο πάρκο, μαγαζάκι με αναμνηστικά - λίγο ακριβό βέβαια), το επιπλέον θετικό γεγονός είναι ότι το πάρκο με το πέρασμα των χρόνων μεγαλώνει σε έκταση και αριθμό φιλοξενούμενων ζώων. Ήδη έχουν έρθει (σε σχέση με την επίσκεψή μας πριν από τρία χρόνια) πολλά νέα ζώα, κάποια από αυτά ιδιαίτερα σπάνια, όπως το ζευγάρι λευκών λιονταριών και το ζευγάρι καφέ αρκούδων, και επίσης πολλά ζωάκια έχουν γεννηθεί στο ζωολογικό κήπο, βοηθώντας έτσι στην επιβίωση των σπάνιων ειδών. Επιπλέον, στο άμεσο μέλλον το πάρκο θα μεγαλώσει κατά 25-30% (όπως φαίνεται άλλωστε και στο χάρτη του), προσφέροντας τη δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων ειδών.

Και είναι άξιο αναφοράς επίσης το γεγονός ότι η συντήρηση του πάρκου γίνεται χωρίς καμία απολύτως κρατική παρέμβαση (σπάνιο για τα δεδομένα της Ελλάδας), μέσα από τα έσοδα από τα εισιτήρια και από χορηγίες, είτε από μεγάλες εταιρίες, είτε ακόμα και από ιδιώτες, μέσω της διαδικασίας υιοθεσίας ζώων. Και το κόστος συντήρησης είναι ιδιαίτερα υψηλό (όπως φαίνεται και από κάποια στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ).

Από τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου γίνεται πλέον και επίδειξη πτήσης άγριων πουλιών, αλλά εμείς δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε (ξεκίναγε την επομένη).

Για τα παιδιά είναι καταπληκτική εμπειρία, αλλά και για τα μεγάλα παιδιά :-) είναι μια ευκαιρία για να ξεκολλήσουμε λίγο από το τσιμέντο της Αθήνας. Και επειδή για να γυρίσεις όλο το πάρκο χρειάζονται αρκετές ώρες (ένα τρίωρο σίγουρα, για να δεις όλα τα ζώα και να μην είσαι και στο τρέξιμο), μπορείτε να το συνδυάσετε με πικ-νικ στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια που υπάρχουν στους χώρους πικ-νικ του πάρκου. Εμείς πήγαμε στις 12:30 και το σχολάσαμε τελικά κάπου στις 6 το απόγευμα! Και θα το ξανακάνουμε σίγουρα στο μέλλον...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου