Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007

Κλήση για υπερβολική... ταχύτητα 79 χ.α.ω.

Την περασμένη Πέμπτη έφαγα κλήση στην Κρήτη, στο δρόμο Ιεράπετρας-Αγίου Νικολάου, σε ευθεία περίπου 800 μέτρων εκτός κατοικημένης περιοχής, επειδή έτρεχα με την εξωφρενική ταχύτητα των 79 χλμ την ώρα ενώ το όριο ήταν 50 χλμ την ώρα. Το μπλόκο ήταν στημένο μετά από κάθετη διασταύρωση, πίσω από ψηλά δέντρα που είχαν ένα μικρό κενό ανάμεσά τους, και σημάδευε την αρχή της παραπάνω ευθείας η οποία είχε μικρή κατηφορική κλίση (δείτε και τη διπλανή κάτοψη - click για μεγέθυνση). Όταν ρώτησα αν είναι λογικό στην παραπάνω ευθεία (εκτός κατοικημένης περιοχής) το όριο να είναι στα 50 χ.α.ω., η απάντηση που πήρα (ορθά-κοφτά) ήταν "Τα παράπονά σας στη νομαρχία. Αυτή βάζει τα σήματα". Η συνέχεια της απάντησης θα έπρεπε να είναι "Εμείς είμαστε εδώ κρυμμένοι για να σας πιάνουμε να τρέχετε σα τρελλός με 79 χ.α.ω.".

Φυσικά, το γεγονός ότι το αυτοκίνητό μου (POLO 16V για όσους δε θυμούνται ή δε γνωρίζουν) ήταν γεμάτο μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο, με 6 μεγάλα πλαστικά τελάρα στο πίσω κάθισμα γεμάτα πορτοκάλια, μανταρίνια, λαχανικά, και 4 μπιτόνια λάδι των 20 λίτρων το καθένα, άσε τη βαλίτσα μου και τις τσάντες που είχα επίσης με εργαλεία και οτιδήποτε άλλο χρειαζόμουν στα χωράφια που πήγαινα, δεν τους έκανε καμιά εντύπωση. Ασε που φαρμακείο και πυροσβεστήρας ήταν (λόγο του φορτίου) σε μη εύκολα προσπελάσιμο σημείο σε περίπτωση κινδύνου. Το λογικό θα ήταν να με γράψουν για υπερβολικό φορτίο και όχι για "υπερβολική" ταχύτητα.

Αλλά η ουσία είναι ότι οι αξιότιμοι κύριοι τροχονόμοι ήταν εκεί καθαρά και φανερά για εισπρακτικούς λόγους (33 ευρώ ανά κλήση για "υπερβολική" ταχύτητα). Να μην αναφέρω ότι το μπλοκάκι που έγραψαν την κλήση ήταν σχεδόν γεμάτο.

4 σχόλια:

  1. Ο σκοπός αυτου του μπλόκου, δεν ήταν να προστατεύσει τον τους άλλους οδηγούς ή τους πολίτες από τους παράνομους οδηγούς αλλά στο να γεμίσουν το μπλοκάκι με κλήσεις άρα και χρήματα στο ταμείο του Δήμου ή της Νομαρχίας. Γιατί εκεί πάνε τα χρήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι είναι, και γι' αυτό εκνευρίστηκα. Ο σκοπός των μπλόκων αυτών είναι να γίνονται οι σωστοί έλεγχοι και να επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα στους παραβάτες. Σε θεωρητική καθαρά βάση ήμουν παραβάτης (έτρεχα με 79 χ.α.ω. με όριο τα 50 χ.α.ω.) και καλώς με έγραψαν. Το παράλογο όμως είναι το ανώτατο όριο που έχει μπει έτσι αυθαίρετα σε αυτό το δρόμο, καθώς και το γεγονός ότι είχαν πολλούς άλλους λόγους να με γράψουν αλλά ούτε που ασχολήθηκαν.

    Και όταν ακούω (με αφορμή την επίθεση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία) ότι σκέφτονται να επαναφέρουν τις κάμερες "για το καλό μας", εκνευρίζομαι ακόμα περισσότερο. Και αυτό γιατί ξέρω (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω) ότι σε αυτή τη χώρα δεν μπορούν (ή και δε θέλουν) να εφαρμόσουν τα πιο απλά μέτρα και νόμους. Πώς θα μας εξασφαλίσουν και προστατέψουν από τους "πονηρούς";

    Πάνω σε αυτό το θέμα, θες και το πολύ ενδιαφέρον post του adamo με τίτλο "cameroom.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου κάνει εντύπωση που δε σε ρώτησαν από ποιο χωριό είσαι, ώστε να ξέρουν αν πρέπει να σε γράψουν με μικρό πρόστιμο ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή το σκέφτηκα κι αυτό εκείνη την ώρα, και καθώς είχαν δει και το αυτοκίνητο γεμάτο καφάσια με πορτοκάλια, μανταρίνια και άλλα ... πεσκέσια, τους είπα για τη σχέση μου με την Κρήτη. Τώρα αν αυτό σχετίζεται με το ύψος του προστίμου, δεν το γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή