Πέμπτη, Απριλίου 26, 2012

Ε.Σ.Υ. 2012

Σάββατο απόγευμα (του "άπιστου" Θωμά - και όσοι θέλουν... το πιστεύουν) στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία".

Στο ακτινολογικό οι ακτινολόγοι δεν έχουν χαρτί για να γράψουν τα ευρήματα, τα συμπεράσματα και την πιθανή διάγνωση από μια απλή εξέταση υπέρηχων (οπότε γράφουν όλα τα παραπάνω σε απλό μπλοκ συνταγογράφησης). Να μην αναφέρω ότι δεν υπάρχει ούτε φάκελος για να βάλουν τις εκτυπώσεις και την παραπάνω έκθεση. Άμεσο αποτέλεσμα: μείωση νοσοκομειακών δαπανών για το Δημόσιο.

Στη Β' Παιδιατρική κλινική δεν έχουν υπολογιστή για να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά οπότε τα φάρμακα τα σημειώνουν (και πάλι) σε απλό μπλοκ συνταγογράφησης (αυτό που διαθέτουν όλοι οι γιατροί με το ονοματεπώνυμό τους και τα υπόλοιπα στοιχεία τους. Οπότε ο ασφαλισμένος (που πληρώνει κανονικότατα τις εισφορές του στον κλάδο Υγείας του ταμείου του) τελικά είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το φάρμακο από την τσέπη του. Άμεσο αποτέλεσμα: μείωση ασφαλιστικών δαπανών για τα Ταμεία και το Δημόσιο.

Αδυναμία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε δημόσιο νοσοκομείο είναι η δεύτερη φορά που συναντώ: (τυχαία) η πρώτη φορά ήταν στο Παίδων Πεντέλης την επόμενη της Πρωτοχρονιάς, αλλά ήμουν καλοπροαίρετος και είπα ότι ακόμα ήμασταν στην αρχή...

Τα συγχαρητήριά μου στον Υπουργό Υγείας... Δε θα τον ξεχάσουμε φυσικά στις 6 Μαΐου (στις κάλπες).

2 σχόλια:

  1. Γεια σου Χρήστο! Όχι ότι δεν είναι κατακριτέες οι ελλείψεις υλικού, αλλά αν ήθελαν να κάνουν συνταγογράφηση, θα μπορούσαν: να αναθέσουν την καταχώριση σε κάποιον που έχει υπολογιστή στο νοσοκομείο (πες μου πως δεν υπαρχει), ή να φέρουν το δικό τους laptop (πες μου ότι δεν έχουν), ή τέλως πάντων να βρουν μια λύση. Πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν πολλά με λίγα, για να μη μιλήσω για τον ιδιωτικό τομέα. Απλά, τους συγκεκριμένους κυρίους ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστόφορε γειά σου! Έχοντας δύο αδέρφια γιατρούς, οι οποίο με πληροφορούν "από μέσα" για τα όσα συμβαίνουν στα Δημόσια Νοσοκομεία, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια (και συνολικά τα τελευταία 10 χρόνια), μπορώ να σου πω ότι δεν είναι έτσι εύκολα απόπως τα παρουσιάζεις. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες (π.χ. ο αδερφός μου συχνά μου λέει ότι δεν έχουν οινόπνευμα, γάζες, σύριγγες κ.α. απλά υλικά, δε μιλάμε για τα πιο σύνθετα και ακριβά), τόσο σε υλικά και όσο και σε υποδομές και προσωπικό και το θέμα έχει πλέον γιγαντωθεί λόγω τρόικας. Και δεν είναι απλό να λες να φέρουν το laptop τους. Χρειάζονται επιπλέον: δίκτυο (δηλ. δομημένη καλωδίωση που δεν υπάρχει, να μη μιλήσουμε για wi-fi), εκτυπωτή (και όλα τα παρελκόμενα: χαρτί, μελάνι, χώρο να τοποθετηθεί), ασφάλεια για περίπτωση κλοπής (είναι δυστυχώς πανεύκολο να σε κλέψουν - και όχι μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο, ρώτα γύρω σου ανθρώπους που έχουν περάσει καιρό στα νοσοκομεία και θα σου πουν απίστευτες ιστορίες τόσο για δημόσια όσο και για ιδιωτικά θεραπευτήρια). Τα κακά και η διαπλοκή υπάρχουν (και κανείς από τα καθάρματα εκεί πάνω δεν κάνει τίποτε για να τα πατάξει) αλλά δεν φταίνε οι γιατροί που το κράτος (δηλ. ο εργοδότης τους) δεν τους παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δουλέψουν. Φαντάζομαι ότι εσύ στο γραφείο σου δεν έχει φέρει το PC από το σπίτι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή