Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

Αμφιβολίες ΚΑΙ για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας;

Και να θες να αγιάσεις, δε σ' αφήνουν. Και να θες (που θες) να χρησιμοποιείς λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (για να γλυτώνεις και κάμποσα ευρώ, αν όχι για το περιβάλλον), διαβάζεις άρθρα σαν αυτό με τη συνέντευξη του διευθυντή του Δημόκριτου, φυσικού Νίκου Κατσαρού και σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο από τους κινδύνους λόγω σπασίματος ή λανθασμένης απόρριψης. Και φυσικά, οι αρμόδιοι (οι κρατικοί φορείς ντε, που πρέπει να εποπτεύουν την αγορά και να προστατεύουν τους καταναλωτές - καλό ανέκδοτο, έτσι;) ασχολούνται με άλλα (αυτή την περίοδο για παράδειγμα ασχολούνται με τις "αυτο"-διοικητικές εκλογές, που και καλά δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κομματικές)...

Διαβάστε το, και ακούστε και τα όσα λέει ο καθηγητής, γιατί είναι όντως πολύ σημαντικά τα όσα λέει.

2 σχόλια:

  1. Σε πιάνω αδιάβαστο Χρήστο!!! Όταν πριν δυο (ή τρία) χρόνια ο Σκάι μπήκε στη διαδικασία να μοιράζει λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας *ακριβώς* αυτά που γράφει στο άρθρο που αναφέρεις πιο πάνω άρχισαν να εμφανίζονται παντού.

    Τα περί καταστροφής ρούχων/σφραγίσματος χώρων τα βρίσκω επιεικώς υπερβολικά!!! Όταν έσπαγε το θερμόμετρο υδραργύρου κάναμε τέτοια;

    Και επειδή όταν είχε γίνει ο πανικός τότε το είχα ψάξει, μετά και από παρότρυνση ενός ξάδελφου ο οποίος είχε πανικοβληθεί (και με google σε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας το ξαναβρήκα) http://www.ergon-energia.gr/33C3C8DE.el.aspx

    Απλά νομίζω ότι κάποιος δεν έβρισκε θέμα να ασχοληθεί και βρήκε κάτι "ξεχασμένο" από τα παλιά...

    Α! και κάτι προσωπικό: χρησιμοποιούμε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειες εδώ και 10+ χρόνια... Μα να μην έχει σπάσει ούτε ένας... (και ο νόμος του Μέρφυ λέει εδώ ότι τώρα θα σπάσει ο πρώτος!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Anya
    Προσωπικά εντυπωσιάστηκα με το άρθρο γιατί δεν ήταν τα αναμασήματα ενός δημοσιογράφου που είχε διαβάσει κάπου κάτι αλλά ήταν η συνέντευξη του προέδρου του Δημόκριτου. Και σίγουρα έχει δίκιο αναφορικά με τις επισημάνσεις στις συσκευασίες γιατί χθες στο Super Market τσέκαρα μερικές συσκευασίες από 2-3 φίρμες και δεν αναφέρουν για υδράργυρο.

    Από τη άλλη, με τη γυναίκα μου όταν το κουβεντιάζαμε στη συνέχεια, σκεφτήκαμε ακριβώς αυτό που είπες κι εσύ: για τα θερμόμετρα υδραργύρου!

    Χρησιμοποιούμε κι εμείς λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας κάπου 5 χρόνια τώρα και ποτέ δεν έσπασε καμία. Λες;

    Πάντως, καμιά φορά χρησιμοποιείς την υπερβολή για να πετύχεις κάποιον εφικτό στόχο (που στην περίπτωσή μας είναι νομίζω η σωστή επισήμανση και όχι η μη χρήση των λαμπτήρων αυτών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή