Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2009

Εικόνες μιας άλλης εποχής...

Μόλις τις προάλλες ανακάλυψα μία από τις πλέον αξιέπαινες πρωτοβουλίες της ΕΡΤ, η οποία μάλιστα δεν έχει τύχει και της ανάλογης προβολής (ενώ αν πρόκειται για την Eurovision και τον Sakis τότε τα πράγματα αλλάζουν). Πρόκειται για το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ το οποίο πλεόν αρχίζει να είναι ανοιχτό στο κοινό μέσω του δικτυακού τόπου της ΕΡΤ, με "... στόχο να διασώσει, διατηρήσει και αναδείξει το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο της χώρας μας, ένα μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό."

Το αρχείο κατηγοριοποιείται σε Βίντεο/Φιλμ και Φωτογραφία και μπορεί κανείς να βρει και να δει πραγματικά διαμάντια εκεί: από παλιές αγαπημένες σειρές, ντοκυμαντέρ, εκπομπές, μουσικά προγραμμάτα κ.α. της ΕΡΤ - btw έχουν ήδη βάλει όλη τη Φρουτοπία - μέχρι φωτογραφίες από τις αρχές του περασμένου αιώνα, με εικόνες του πώς ήταν τότε η Ελλάδα (και πώς την έχουμε καταντήσει σήμερα). Ακόμα είναι φανερό ότι η προσπάθεια είναι μόλις στη αρχή και σίγουρα υπάρχει πολύ υλικό να ψηφιοποιηθεί και να δοθεί ελεύθερο σε όλους εμάς που πληρώνουμε την Κρατική Τηλεόραση για να βλέπουμε τέτοια θετικά έργα. Ελπίζω να μην κολλήσει και αυτό και μείνει στάσιμο, όπως τόσα άλλα έργα που ξεκινάνε για το θεαθήναι και τις φανφάρες και μετά ... απλά τα τρώει η μαρμάγκα.

Υ.Γ.
δεν μπορώ να μη μεταφέρω εδώ αυτό που διάβασα (από τον Αντώνη Πανούτσο στη Sportday) το περασμένο Σάββατο, αποόλυτα σχετικό με το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, και μου σηκώθηκε η τρίχα. Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας (απλά δείχνει γιατί ως έθνος δεν μπορούμε δυστυχώς να περιμένουμε τίποτε από τους αυτόκλητους σωτήρες που μας κυβερνάνε):

"Συνεχίσαμε την κουβέντα ώσπου μου είπε ότι οι Βαλκανικοί Αγώνες και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι καλά καταγραμμένοι, το ίδιο και η Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά τα προβλήματα αρχίζουν με τον Εμφύλιο και τα μεταπολεμικά ντοκιμαντέρ. Οτι ένα μέρος του υλικού είχε γίνει τσατσάρες για τις ψείρες, αφού μετά την κατοχή οι άνθρωποι κόβανε το φιλμ στη μέση και χρησιμοποιούσαν τα δόντια για να ξύσουν το κεφάλι, ότι ένα άλλο μέρος του υλικού δόθηκε σε εμπόρους για να βγάλουν το ασήμι από το φιλμ, αλλά η χαριστική βολή ήρθε το 1982.

Οταν με το ΠΑΣΟΚ στα ντουζένια της πρώτης τετραετίας αποφασίστηκε να καταστραφεί το υλικό της ΥΕΝΕΔ σαν χουντικό. Μια λογική που θα μπορούσε να υπάρξει μόνο στην Ελλάδα του Ανδρέα, που μετά τον Μάο και την πολιτιστική επανάσταση είχε τη δυνατότητα να καταστρέφει καλύτερα από κάθε άλλον την κουλτούρα σε μια χώρα.

Γιατί με την τουρκοβλαχιά που μας δέρνει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι όλα ανήκουν στην ιστορία μιας χώρας."

2 σχόλια:

  1. Ξέρεις Χρήστο, μεγάλο μέρος αυτού του υλικού το έδινε σε DVD η Ραδιοτηλεόραση ξεκινώντας με το "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" κάποια στιγμή την άνοιξη του 2005. Και έγινε αφορμή να αρχίσω να την αγοράζω. Μάλιστα πήγαινε 1 DVD με κάποια σειρά και 1 CD με κάποια παραγωγή θεάτρου από το ραδιόφωνο. Νομίζω ότι συνεχίζει ακόμα, απλά κουράστικα να την αγοράζω, γιατί δεν έχω που να βάλω όλα αυτά τα DVD/CD. Μάλιστα, μπορείς να αγοράσεις τα κομμάτια που τυχόν έχεις χάσει - εντάξει όχι ακριβώς δωρεάν, όπως μέσω διαδικτύου, αλλά βολικό για όσους βαριούνται τη μεταφορά σε άλλα αποθηκευτικά μέσα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ξέρω, π.χ. έχω αγοράσει όλα τα επεισόδια από το αριστούργημα του Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Αλλά πλέον έχω κι εγώ πρόβλημα χώρου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή