Τρίτη, Ιανουαρίου 13, 2009

Parking - παγίδα

Επιστρέφοντας αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής από τη δουλειά (και αφού μόλις είχα πάρει το αυτοκίνητο από το συνεργείο για το ετήσιο service του) είχα την ατυχία να "πέσει" το μάτι μου στο νέο S/M Σκλαβενίτη στην Καισαριανή (επί της Εθνικής Αντιστάσεως), το οποίο, όπως έψαξα και βρήκα, εγκαινιάστηκε στις 25/11/2008. Και καθώς πρώτα θα περνούσα από κάποιο Super Market, είπα να μπω να το δω πώς είναι, αν αξίζει να το επισκεπτόμαστε για τα ψώνια μας. Είδα και την πινακίδα που οδηγούσε σε υπόγειο parking και χάρηκα (μιας και στην Καισαριανή, όπως και στα Ιλίσια που μένω, το parking είναι είδος προς εξαφάνιση). Και κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα...

Το parking είναι στο 2ο υπόγειο και για να πας εκεί ακολουθείς μια κυκλική ράμπα. Προσωπικά δεν έχω κατεβεί ποτέ (με 20 χρόνια δίπλωμα οδήγησης) σε ράμπα με τέτοια απίστευτη κλίση: μιλάμε για 25% κλίση τουλάχιστον, όταν στους δρόμους - ακόμα και σε επαρχιακούς - η μέγιστη ασφαλής κλίση προσδιορίζεται στο 10%. Άσε που το πλάτος της ράμπας είναι μικρό, με αποτέλεσμα για μεγάλο επιβατικό αυτοκίνητο (sedan) να πρέπει να κάνει μανούβρα (όπισθεν σε ανηφόρα) για να πάρει τις στροφές χωρίς να βρει στους πλαϊνούς τοίχους. Η δε πλάκα της ράμπας ναι μεν είναι ραβδωτή (για να μη γλυστράει - υποτίθεται) αλλά κακοφτιαγμένη και τελικά ιδιαίτερα ολισθηρή. Ασε που οι χώροι τελικά στο 2ο υπόγειο είναι τόσο στενοί (οι κολώνες του σκελετού είναι πολύ κοντά μεταξύ τους) με αποτέλεσμα να χρειάζονται επίσης πολλές μανούβρες απλά και μόνο για να κινηθείς (δε μιλάω για το παρκάρισμα).

Και αφού ψώνισα και πήγα να φύγω, τότε ήταν που βρέθηκα σε αδιέξοδο. Η κυκλική ράμπα είναι δεξιόστροφη (στο ανέβασμα) και από τη δεξιά μεριά έχουν δώσει ιδιαίτερα μεγάλη κλίση από δεξιά προς τα αριστερά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ ξεκίνησα να ανεβαίνω με ανοιχτή στροφή (καθώς όπως είπα το πλάτος της ράμπας είναι πολύ μικρό), ο μπροστά δεξιά τροχός άρχισε να πατινάρει πάνω στη ράμπα και το αυτοκίνητο άρχισε να "κόβει" δεξιά. Σε κάθε δε προσπάθεια που έκανα στη συνέχεια για να προχωρήσω (λίγο πίσω δεξιά και μετά μπροστά αριστερά) βρισκόμουν σε όλο και χειρότερη θέση, μέχρι που:
α. είχα πλέον μόλις 15 πόντους ωφέλιμο χώρο δεξιά μου και μισό μέτρο πίσω μου, και
β. ο δίσκος πλατώ είχε αρχίσει να μυρίζει επικίνδυνα,
άρα, αδιέξοδο....

Τελικά, και αφού είχα κολλήσει, φώναξα 2-3 υπαλλήλους του Super Market (να'ναι καλά τα παιδιά) που έσπρωξαν από τα δεξιά και πίσω για να μην πατινάρει ο τροχός και έτσι (μετά από 20 λεπτά από τη στιγμή που ξεκλείδωσα το αμάξι!!!) κατάφερα να βγω από το parking-παγίδα. Τότε ήταν που πρόσεξα ότι όλη η ράμπα ήταν ήδη σημαδεμένη με ίχνη από λάστιχα (και) από άλλα αυτοκίνητα, και όταν το είπα στους υπαλλήλους μού ανέφεραν ότι καθημερινά κολλάνε μεγάλα αυτοκίνητα στο ίδιο σημείο (άρα δεν είμαι ο μόνος "ανίκανος" οδηγός) και είναι προφανές ότι υπάρχει κακοτεχνία στο συγκεκριμένο parking. Δυστυχώς η διεύθυνση του συγκεκριμένου Super Market παραπέμπει στην κατασκευάστρια εταιρία, αλλά για την επικινδυνότητα του parking ούτε λόγος γίνεται ούτε κάποια προσπάθεια (ενδεχομένως) βελτίωσης της κατάστασης ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα προβλήματα.

Το συμπέρασμα: μακρυά και αγαπημένοι. Καλύτερα να ψάχνεις για parking στους γύρω δρόμους παρά να μπεις στην "ασφάλεια" του parking στο συγκεκριμένο Super Market. Θα συνεχίσω να πηγαίνω στο παλιό μου S/M, που δεν έχει parking αλλά θα φεύγω χωρίς προβλήματα (αρκεί να βρίσκω να παρκάρω πρώτα :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου