Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2008

Ευρωπαϊκό ντεμπούτο για τον «φθηνό μαθητικό φορητό» της OLPC

Αντιγράφω από το in.gr. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του οργανισμού One Laptop Per Child, καθώς και στο δικτυακό κατάστημα της amazon.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η περιγραφή της εμπειρίας της διδασκαλίας με χρήση του XO-1 σε ελληνική τάξη (στο Άργος), όπως αυτή αποτυπώνεται στο εξαιρετικό άρθρο του ellak.gr, της Ελληνικής Κοινότητας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.

"Ο φθηνός φορητός υπολογιστής XO, παλαιότερα γνωστός ως «φορητός των 100 δολαρίων», πωλείται από τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου και στην ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάρε ένα, δώσε ένα».

Μέσω του προγράμματος οι οι ενδιαφερόμενοι αγοράζουν δύο λάπτοπ, ένα για τον εαυτό τους και ένα που δωρίζεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το XO του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Ένας Φορητός ανά Παιδί» (OLPC) κοστίζει γύρω στα 310 ευρώ και πωλείται μέσω του διαδικτυακού καταστήματος Amazon στις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Ρωσία, την Ελβετία και την Τουρκία.

Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του ΧΟ ανακοινώθηκε από τον Έλληνα ιδρυτή του OLPC Νίκολας Νεγκροπόντε σε συνέδριο για την πληροφορική στο χώρο της Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.

Όπως αναφέρει το Yahooo Ιρλανδίας, ο Νεγκροπόντε δήλωσε ότι οι δωρεές του προγράμματος «Πάρε ένα, δώσε ένα» θα εστιαστούν στις 50 φτωχότερες χώρες του κόσμου καθώς και σε περιοχές όπου υπάρχουν εκτοπισμένοι πληθυσμοί λόγω πολέμων.

Το κόστος κάθε φορητού XO υπερβαίνει σήμερα κατά πολύ την προβλεπόμενη τιμή, ο Νεγκροπόντε ωστόσο υποσχέθηκε ότι ένας φορητός των 100 δολαρίων θα φτάσει στην αμερικανική αγορά στα τέλη του 2009.

Η επόμενη γενιά του ανθεκτικού φορητού θα βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό, είπε.

Το σημερινό μοντέλο του XO, ένας ζωηρόχρωμο πλαστικό μηχάνημα, διαθέτει μανιβέλα για τη φόρτιση της μπαταρίας, μονόχρωμη οθόνη που παραμένει ευανάγνωστη στο φως του ήλιου. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Μέχρι σήμερα περίπου 600.000 XO έχουν διατεθεί σε μαθητές φτωχών χωρών.

Ενδιαφέρον για τη διανομή του XO σε μαθητές είχε εκδηλώσει και η Ελλάδα, το σχέδιο όμως δεν έχει προχωρήσει."

2 σχόλια:

  1. Μάλιστα. Τελικά τα 100$ έγιναν 310 Ευρώ.

    Αλλά πέρα αυτού θα εξηγήσει κάποιος τη λογική "πάρε ένα δώσε ένα". Δηλ. αυτό που πραγματικά χρειάζεται ένα παιδάκι στην Ουγκάντα είναι ένα laptop; Ίσως αυτό είναι και μία ανησυχία σε σχέση με όλο το project. Πόσο πράγματι βοηθάμε τα παιδιά του "τρίτου" κόσμου με αυτό τον τρόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, είναι κάτι που το κουβέντιασα με τη γυναίκα μου προχθές. Είναι εκπαιδευτικός και η πρώτη της αντίδραση ήταν: "μα καλά, laptop χρειάζονται τα παιδιά εκεί ή φαγητό, ρούχα, φάρμακα, νερό;"

    Είναι όπως το δει κανείς. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλή πρωτοβουλία και μια καλή προσπάθεια που θα πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά θα πρέπει να ακολουθείται από αντίστοιχες άλλες προσπάθειες σε όλους τους τομείς που υπάρχει ανάγκη εκεί.

    Τώρα, για τα 100$ που έγιναν 310$, μάλλον οι ευθύνες πρέπει να ανζητηθούν στις εταιρίες που μπήκαν αρχικά στο project και μετά αποχώρησαν για τους δικούς τους λόγους (π.χ. Intel)

    ΑπάντησηΔιαγραφή