Δευτέρα, Οκτωβρίου 06, 2008

Ο Πρόεδρος, ο Κορυφαίος και το Αλάνι...

Ο αξιότιμος κύριος "Πρόεδρος" Βαρούχας αποφάνθηκε χθες το βράδυ στην Αθλητική Κυριακή ότι ο "Κορυφαίος" Έλληνας διαιτητής (με Κύρος βεβαίως βεβαίως) σωστά δεν απέβαλε το Αλάνι με δεύτερη κίτρινη κάρτα, γιατί ναι μεν πηγαίνει με πρόθεση να ρίξει τον Galletti (ή ο παίχτης ή η μπάλα, και τα δύο μαζί δεν περνάνε) αλλά δεν τον πέτυχε (!!!), οπότε είναι στη δικαιοδοσία του διαιτητή (του Κορυφαίου, να υπενθυμίσω) αν θα τη δείξει την κίτρινη.

Το γεγονός ότι εδώ και κάτι χρόνια η UEFA έχει αποφασίσει να τιμωρεί την πρόθεση, άσχετα με το αν ο παίχτης... βρει στόχο, μάλλον του διαφεύγει επιλεκτικά του "Προέδρου". Να του θυμίσω μόνο τι ακριβώς ορίζουν οι "Κανόνες του Παιχνιδιού 2008/2009", όπως ορίζονται από τη FIFA και εφαρμόζονται από την εκάστοτε Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία:


Κανόνας 12. Παραβάσεις και Ανάρμοστη Συμπεριφορά
Απρόσεκτα, ριψοκίνδυνα, χρήση υπερβολικής δύναμης (σελ. 108)
"Ο όρος "απρόσεχτα" σημαίνει ότι ο παίκτης επέδειξε έλλειψη προσοχής ή ενδιαφέροντος όταν έκανε ένα μαρκάρισμα ή ότι ενέργησε χωρίς προφύλαξη.
• Δεν απαιτείται καμία περαιτέρω πειθαρχική τιμωρία εάν ένα "φάουλ" κριθεί ως απρόσεκτο

Ο όρος "ριψοκίνδυνα" σημαίνει ότι ο παίκτης ενέργησε με πλήρη αδιαφορία για τον κίνδυνο ή τις επιπτώσεις προς τον αντίπαλό του
Ένας παίκτης ο οποίος αγωνίζεται με ριψοκίνδυνο τρόπο θα παρατηρείται (κίτρινη κάρτα)."



Επικίνδυνο παιχνίδι (σελ. 112)
"Ως επικίνδυνο παιχνίδι ορίζεται κάθε ενέργεια η οποία κατά την προσπάθεια να "παίξει" την μπάλα, αποτελεί απειλή τραυματισμού κάποιου (συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του παίκτη). Διαπράττεται όταν ένας αντίπαλος βρίσκεται κοντά και εμποδίζεται από το να "παίξει" την μπάλα εξαιτίας φόβου τραυματισμού.

Το επικίνδυνο παιχνίδι δεν περιλαμβάνει σωματική επαφή μεταξύ των παικτών. Εάν υπάρχει σωματική επαφή, η ενέργεια αποτελεί παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα ή λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι. Σε περίπτωση σωματικής επαφής, ο διαιτητής θα πρέπει να εξετάζει προσεκτικά την μεγάλη πιθανότητα να έχει διαπραχθεί επίσης και απρεπής συμπεριφορά.

Πειθαρχικές κυρώσεις
• Εάν ένας παίκτης αγωνίζεται με επικίνδυνο τρόπο σε ένα "κανονικό" μαρκάρισμα, ο διαιτητής οφείλει να μην λάβει κανένα πειθαρχικό μέτρα. Εάν η ενέργεια γίνεται με προφανή κίνδυνο πρόκλησης τραυματισμού, ο διαιτητής πρέπει να παρατηρήσει (κίτρινη κάρτα) τον παίκτη."



Προφανώς ο κύριος "Πρόεδρος" έκρινε ότι το Αλάνι πήγε "απρόσεκτα" (σελ. 108) και γκρέμισε τον Galletti. Επίσης έκρινε ότι στην προσπάθεια του Αλανιού δεν υπήρξε προφανής κίνδυνος πρόκλησης τραυματισμού (σελ. 112) και συνεπώς σωστά δε δόθηκε κίτρινε κάρτα.

Υ.Γ.
[1] Στη φάση βεβαίως του Μπασινά, που επίσης πήγε με πρόθεση για το τάκλιν από πίσω, αποφάνθηκε ότι σωστά την έδειξε την κίτρινη, γιατί όπως επεσήμανε και στο Μίχο (μέγας άσχετος κατά την ταπεινή μου άποψη) "Να, είδες Πέτρο, εδώ τον πέτυχε και σωστά είδε την κίτρινη κάρτα".
[2] Δυστυχώς ο κύριος "Πρόεδρος" πληρώνεται με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να λέει τις "σοφίες" του στην Αθλητική Κυριακή της Κρατικής Τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου