Τρίτη, Ιουλίου 15, 2008

Αρσενικό στην παραλία της Αναβύσσου

Μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στον ποταμό Ασωπό στη Βοιωτία, όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο ανιχνεύθηκαν στα νερά του τα καρκινογόνα μέταλλα εξασθενές χρώμιο, κάδμιο και αρσενικό (ανάμεσα σε άλλα), λόγω της ασυδοσίας των παρακείμενων βιομηχανικών μονάδων και της έλλειψης ελέγχων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (κατ' όνομα μόνο), Χωροταξίας και Δημ. 'Εργων, τώρα ανιχνεύθηκε αρσενικό σε αναβλύζοντα νερά της παραλίας Αναβύσσου, στο 48,5 χλμ της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου.

Είναι η παραλία με το surf club ακριβώς πριν την Ανάβυσσο, πριν τη μεγάλη στροφή της παραλιακής και τη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης. Η μόλυνση προέρχονταν από αναβλύζοντα νερά από βράχια(!!!) στην παραλία και χθες η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ανακοίνωσε ότι απαγορεύτηκε η κολύμβηση σε απόσταση 50 μέτρων δεξιά και αριστερά από το σημείο της μόλυνσης. Βεβαίως δε γνωρίζω πολλούς που θα πάνε να κολυμπήσουν στα 60 μέτρα για παράδειγμα από το σημείο, και δεν ξέρω αν μπήκαν και οι απαραίτητες ενημερωτικές πινακίδες στο σημείο.

Σήμερα πάντως το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών), που τυχαία εδρεύει στο Μαύρο Λιθάρι (μόλις 2 χλμ πριν την επίμαχη παραλία) έβγαλε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι: "Οι αναλύσεις θαλάσσιων δειγμάτων έδειξαν ότι δεν υφίστανται τοξικές ουσίες περιέχουσες αρσενικό στον θαλάσσιο χώρο και αφετέρου η μέσω της βραχώδους ακτής τροφοδοσία με τα τοξικά απόβλητα, που είχαν αναφερθεί σε αναλύσεις της Παρασκευής 11 Ιουλίου 2008, έχει ελαττωθεί σε ποσοστό 80%." Και παρακάτω αναφέρει ότι: "Οι παραλίες της Αναβύσσου εξακολουθούν να παραμένουν από τις καθαρότερες παραλίες της Aνατoλικής ακτής του Σαρωνικού από πλευράς χημικής ρύπανσης".

Ωστόσο (δυστυχώς) κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι η πηγή της μόλυνσης έπαψε να υφίσταται (γιατί σίγουρα δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο) και ότι η μείωση κατά 80% δεν οφείλεται στο θόρυβο που προκλήθηκε (οπότε όταν κοπάσει ο θόρυβος θα συνεχίσει η μόλυνση με αμείωτους ρυθμούς). Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί ο ένοχος... αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία

3 σχόλια:

  1. Καλα τα λες. Δεν εχω να προσθεσω τιποτα.

    Ειμαστε gtp εδω στο Ελλαντα.

    Ως ποτε θα συνεχιστει αυτη η κατασταση? Ως ποτε παλικαρια θα ζουμε ... (Που σε ρε Ρηγα να γραψεις ενα Θούριο για την ελλαδα του 21 αιώνα?!)

    spido

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως θα μπορούσε κάποιος να ελέγξει αν η θέση είναι αυτή που φαίνεται εδώ, και αν είναι λάθος να τη διορθώσει με σχόλιο εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @dzach
    Νομίζω ότι η θέση όπου είχε ανιχνευθεί το αρσενικό είναι πάνω-κάτω όντως αυτή που φαίνεται στο Blog ΟικοΤόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή