Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008

tilaphos.blogspot.com: ένα "καυτό" blog κατά των πυρκαγιών

Μόλις πριν από 2-3 μέρες, και χάρις σε ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας, ανακάλυψα μια πολλή ενδιαφέρουσα προσπάθεια σχετική με την καυτή (και -δυστυχώς- καθημερινή τα καλοκαίρια) επικαιρότητα των δασικών πυρκαγιών. Πρόκειται για το datablog Τήλαφος-φωτιές, που λειτουργεί ουσιαστικά κάτω από την ομπρέλα του blog Τήλαφος.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του: "Ο Τήλαφος-φωτιές είναι μία νέα εφαρμογή datablog, ένα πείραμα με αντικείμενο την καταγραφή σε (περίπου) πραγματικό χρόνο περιοχών στις οποίες εκδηλώνονται πυρκαϊές. Τα σήματα για τις πυρκαϊές προέρχονται από την υπηρεσία FIRMS του Πανεπιστημίου του Meryland, και στηρίζονται σε επεξεργασία καθημερινών δορυφορικών εικόνων του συστήματος MODIS της NASA. Ο Τήλαφος-φωτιές δέχεται τα σήματα σε μορφή γεωγραφικών συντεταγμένων και με διπλή αντίστροφη αναζήτηση (reverse geocoding) αποδίδει τον νομό, τον δήμο και τον πλησιέστερο στο σημείο της πυρκαϊάς οικισμό".

Στην ελληνική μυθολογία ο Τήλεφος ήταν ήρωας της Τεγέας, γιος του Ηρακλή και της Αύγης, και στον Τρωικό Πόλεμο ήταν σύμμαχος των Τρώων. Το όνομα «Τήλαφος» προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Τηλεματική Απεικόνιση Οδικών Συμβάντων» όπου το «π» προ του δασυνόμενου «ο» της λέξης «Οδικών» μετατρέπεται σε «φ».

Είναι πραγματικά μια αξιέπαινη προσπάθεια που αξίζει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου