Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2007

Φιλικός στο χρήστη σχεδιασμός ιστοσελίδων...

ή αλλιώς: user-friendly design = no (f...) flash at all!!!

Κάποτε επιτέλους κύριοι δημιουργοί ιστοσελίδων (προσωπικά έχω ασχοληθεί επαγγελματικά για 4,5 χρόνια με σχεδιασμό και ανάπτυξη websites, ως επί το πλείστον μεγάλων Ελληνικών εταιριών, στην αρχή ως software engineer και στη συνέχεια ως prοject manager - άρα η γνώμη μου πιστεύω ότι μετράει) θα πρέπει να καταλάβετε και να υιοθετήσετε μερικές πολύ απλές αρχές που διέπουν το σχεδιασμό ιστοσελίδων:

  1. στην αρχική σελίδα πρέπει να βλέπεις γρήγορα και εύκολα (χωρίς να χρειάζεται να κάνεις scroll) όλη την πληροφορία που απαιτείται, με τη μορφή καλοσχεδιασμένων μενού, σύντομων κειμένων, χωρίς χρήση περιττών εικόνων. Η αρχική σελίδα πρέπει επιπλέον να περιέχει link προς τα στοιχεία επικοινωνίας (contact info) και προς βοηθητικό site map, αν δε πρόκειται για πολυγλωσσικό website θα πρέπει να υπάρχει σε εμφανές σημείο η δυνατότητα αλλαγής γλώσσας (συνήθως με τη μορφή σημαιών).
  2. ο επισκέπτης πρέπει να καταλαβαίνει με την πρώτη ματιά το είδος των πληροφοριών που παρέχει το website. Παράξενες και εξειδικευμένες εικόνες μπορεί να είναι οικείες σε επισκέπτες σχετικούς με τον κάτοχο τους website ή με το είδος των πληροφοριών που προσφέρονται, αλλά ο άσχετος επισκέπτης που ψάχνει να βρει κάτι και φτάνει μέχρι την ιστοσελίδα μετά από αναζήτηση δεν πρέπει να έχει μαντικές ικανότητες για να καταλάβει γρήγορα πού "βρίσκεται".
  3. το εικαστικό θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένο, ώστε να μην κουράζει, να "έλκει" τον επισκέπτη, να "δένει" με το είδος της πληροφορίας που παρέχεται και να τοποθετεί την κάθε πληροφορία ή ομάδα πληροφοριών στο σωστό σημείο της κάθε οθόνης, χωρίς χρήση έντονων κουραστικών χρωμάτων ή βαριών εικαστικών γραμμών (το απλό εικαστικό έχει πάντοτε μεγάλη δύναμη).
  4. ο επισκέπτης πρέπει να μπορεί να οδηγείται στην τελική πληροφορία που αναζητά με μόνο μέχρι τρία click το πολύ, και όχι να πελαγοδρομεί σε δαιδαλώδεις διαδρομές. Η πλοήγηση πρέπει να είναι δηλαδή εύκολη και να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίζει ποια διαδρομή (path) έχει ακολουθήσει από την αρχική σελίδα μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται, καθώς και να επιστρέφει άμεσα στις προηγούμενες σελίδες.
  5. η συχνή ενημέρωση των πληροφοριών που παρέχονται είναι ουσιώδης, ώστε ο επισκέπτης να επιστρέφει ξανά και ξανά στη ιστοσελίδα.
  6. τέλος, και μιας και ζούμε στην Ελλάδα όπου ακόμα η χρήση συνδέσεων PSTN ή ISDN είναι η πλειοψηφία, λυπηθείτε τον κακομοίρη που συνδέεται από το εξοχικό του με PSTN ή ISDN (όπως εγώ για παράδειγμα - στο σπίτι μου έχω ADSL 4Mbps αλλά δε βγαίνω να πληρώνω δύο γραμμές) και περιμένει με τς ώρες να φορτώσουν οι ανούσιες, περιττές και ηλίθιες flash-ιές που κάποιοι γραφίστες πούλησαν για χαριτωμενιά, μαγκιά, προχώ ή ό,τι άλλο θέλετε. Διώχνετε με τον τρόπο αυτό από την εταιρία που σας προσέλαβε πιθανούς νέους πελάτες.
Σήμερα σιχτίριζα για μισή ώρα προσπαθώντας να δώ μία απλή σελίδα με προϊοντα, γιατί
  • ο σχεδιαστής επέλεξε να χρησιμοποιεί μόνο flash σε όλες τις σελίδες, όπου η κάθε σελίδα σε ISDN 64K ήθελε κάπου 3-4 λεπτά να φορτώσει.
  • ο σχεδιαστής επέλεξε να δημιουργήσει μενού με εικόνες (και μάλιστα άσχετες με το αντικείμενο) αντί για κείμενο στον προϊοντικό κατάλογο, και έτσι ο κακομοίρης επισκέπτης έπρεπε να περάσει πάνω από κάθε εικόνα για να δει τι αντιπροσωπεύει.
  • να μη μιλήσω για τις απαράδεκτες δυνατότητες πλοήγησης εντός του καταλόγου...
Μετά από μισή χαμένη ώρα έκλεισα το tab του Firefox και συνέχισα στις σελίδες των άλλων εταιριών, οι οποίες ήταν απίστευτα φιλικές και γρήγορες. Για την ιστορία, ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια καλή καρέκλα γραφείου (καμία πρόταση;), η δε εταιρία που με παίδεψε με την !@$@%$#*^ ιστοσελίδα της είναι η Skouropoulos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου