Μαύρη η ψυχή μας...
μαύρη και η ψήφος μας
Πλατεία Συντάγματος, Τετάρτη 29/8/2007, 21:00
από τη "Ναυτεμπορική"
(http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp)
Ρίξτε μια ματιά στο παραπάνω, πραγματικά ενδιαφέρον και εξαιρετικά επίκαιρο άρθρο. Αναφέρεται σε έρευνα που έγινε για τη συσχέτιση της παράνομης δόμησης περιμετρικά ή εντός δασικής έκτασης και των δασικών πυρκαγιών. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι:
"Με πολλές προσομοιώσεις στη διάρκεια της έρευνάς τους, οι ερευνητές πετυχαίνουν να προσδιορίσουν ποια είναι η σχέση της πυκνότητας της κατοικίας, της βλάστησης και των κατοικιών που προστατεύονται για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με τους παράγοντες που προκαλούν σοβαρές πυρκαγιές.
|
Updated:
[1] το σχετικό post του Νίκου Δήμου είναι απλά ενδεικτικό: Επανίδρυση ή κατάρρευση;
Έχω φάει κόλλημα εδώ και 3 μέρες που ο unique-fish μού έστειλε invitation για το facebook. Όπως "αυτοπεριγράφεται' η υπηρεσία στη αρχική της σελίδα:
ή αλλιώς: user-friendly design = no (f...) flash at all!!!
Κάποτε επιτέλους κύριοι δημιουργοί ιστοσελίδων (προσωπικά έχω ασχοληθεί επαγγελματικά για 4,5 χρόνια με σχεδιασμό και ανάπτυξη websites, ως επί το πλείστον μεγάλων Ελληνικών εταιριών, στην αρχή ως software engineer και στη συνέχεια ως prοject manager - άρα η γνώμη μου πιστεύω ότι μετράει) θα πρέπει να καταλάβετε και να υιοθετήσετε μερικές πολύ απλές αρχές που διέπουν το σχεδιασμό ιστοσελίδων:
Νόμος του Μέρφυ: "αν είναι να πάει κάτι στραβά, θα πάει..."
Εσύ έχεις δώσει ένα σκασμό λεφτά για να αγοράσεις UPS, servers με τα πάντα διπλά και τρίδιπλα (για full redundancy), έχεις στήσει τη βάση σου σε Oracle 10g RAC με δύο nodes (ώστε άμα κάτσει ο ένας να μη χάσεις τη βάση σου), παίρνεις hot backup τη βάση κάθε 12 ώρες και κάθε ώρα παίρνεις backup και τα archives, έχεις και standby database (έτσι, για να βρίσκεται όταν συμβεί η κακιά η ώρα), και αισθάνεσαι ήσυχος.
Αμ δε! (@#$!76%*(&^%$|{ ααααααργκ)
Καίγεται το ένα τροφοδοτικό στο standby server και σου κατεβάζει και τις δύο ασφάλειες στο πολύπριζο του Rack και τσααακ, παίρνεις τα πάντα στο χέρι (και RAC βάση, και standby server, και backup server, και expansion cabinet).
Και μετά, τρέχεις Παρασκευή μεσημέρι να σώσεις την κατάσταση, γιατί εν τω μεταξύ, έχεις και μερικά corrupted blocks στους τοπικούς δίσκους (λόγω της διακοπής παροχής ρεύματος) και δε σηκώνονται οι δύο από τους servers και πρέπει να γίνουν restore τα filesystems. Και πρέπει να περιμένεις και την εταιρία να έρθει να σου αλλάξει τροφοδοτικό.
Και περιμένεις από το πρωί να έρθει η ώρα που θα φύγεις για ένα δεκαήμερο διακοπούλες...
Αμ δε! (@#$!76%*(&^%$|{ ααααααργκ)
... Ίλια, γιατί δεν είναι δυνατόν να βγάλεις ολόκληρη τη χρονιά μόνο με δύο κεντρικούς αμυντικούς (Σέζαρ, Άντζα), και να τα περιμένεις όλα από τον "τα-κάνω-όλα-και-συμφέρω" Τοροσίδη. Άσε που στο φιλικό με Πανιώνιο πριν από λίγο (1-2) ο Λουρένσο έκανε ρόμπα όλη την άμυνα (???) του Ολυμπιακού στο 90'+, και εξέθεσε και τον Μπούτινα (ρε γαμώτο, απλά έχει να παίξει πολύ καιρό μπάλα και είναι έξω από τα νερά του, ή είναι περίπτωση Μορέτο στην ΑΕΚ;)
Λοιπόν, πάμε όλοι μαζί:
αντιγράφω από την "καθημερινή"
(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_05/08/2007_236612)
Του Gar Alperovitz *
Η ατομική βόμβα "little boy" που έπεσε στη Χιροσίμα (αριστερά) και η "fat man" που έπεσε στο Ναγκασάκι |
Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ακόμη ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί οδήγησαν στη λήξη του πολέμου και ότι έσωσαν έτσι τις ζωές εκατομμυρίων στρατιωτών. Την εποχή εκείνη, όμως, οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη αποκαλύψει ότι η Ιαπωνία ετοιμαζόταν να συνθηκολογήσει.
Μετά το τέλος του πολέμου, Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές, αντίθετα από τον πρόεδρο και τους συμβούλους του, δήλωναν δημόσια ότι οι βομβαρδισμοί δεν ήταν επιχειρησιακά αναγκαίοι, ούτε και δικαιολογημένοι, ενώ πολλά από τα στελέχη αυτά των ενόπλων δυνάμεων ανέφεραν ότι η χρήση ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι τους «προσέβαλε ηθικά».
Ο τότε στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ περιέγραψε στα απομνημονεύματά του πώς αντέδρασε όταν έμαθε από τον υπουργό Πολέμου, Χένρι Στίμσον, για τη χρήση της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία: «Κατά τη διάρκεια της απαγγελίας των σχετικών στοιχείων από τον Στίμσον, ένιωσα αίσθημα κατάθλιψης και του εξέθεσα τις αντιρρήσεις μου, πρώτον, επειδή η Ιαπωνία είχε ήδη ηττηθεί και για τον λόγο αυτό η χρήση της βόμβας ήταν εντελώς περιττή και –δεύτερον– επειδή πίστευα ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αποφεύγει να σοκάρει τον κόσμο με τη χρήση ενός όπλου, το οποίο δεν ήταν πλέον απαραίτητο για τη σωτηρία αμερικανικών ζωών». Σε άλλη δημόσια δήλωσή του, ο Αϊζενχάουερ είπε: «Δεν ήταν αναγκαίο να τους χτυπήσουμε με αυτό το αποτρόπαιο πράγμα...».
Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν αποτελούσαν σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους. Οι βόμβες είχαν στόχο τη θανάτωση όσων το δυνατόν περισσότερων βιομηχανικών εργατών, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα πανικού στον πληθυσμό. Μετά τον πόλεμο, ο επικεφαλής του στρατιωτικού επιτελείου του προέδρου Τρούμαν, ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον, δήλωσε: «Η χρήση αυτού του βάρβαρου όπλου στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι δεν βοήθησε αποφασιστικά τον πόλεμό μας κατά της Ιαπωνίας. Οι Ιάπωνες είχαν ήδη ηττηθεί και ετοιμάζονταν για συνθηκολόγηση. Χρησιμοποιώντας πρώτοι την ατομική βόμβα, υιοθετήσαμε ηθικά πρότυπα προσήκοντα στους βαρβάρους του Μεσαίωνα».
Τον Αύγουστο του 1945, η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά ηττηθεί, με το ναυτικό της στον πυθμένα του ωκεανού, την αεροπορία της να στερείται καυσίμων, τον στρατό της να αντιμετωπίζει την ήττα σε όλα τα μέτωπα και τις πόλεις της να βομβαρδίζονται ανηλεώς. Με τη Γερμανία εκτός πολέμου, ΗΠΑ και Βρετανία ετοιμάζονταν να ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις κατά του ιαπωνικού στρατού, ενώ ο σοβιετικός στρατός ετοιμαζόταν και αυτός να επιτεθεί κατά της υπό ιαπωνική κατοχή Μαντζουρίας.
Επίδειξη ισχύος
Αντί να ακούσει τις συμβουλές των μυστικών της υπηρεσιών, η Ουάσιγκτον έσπευσε να χρησιμοποιήσει την ατομική βόμβα την 6η και την 8η Αυγούστου, ημερομηνίες κατά τις οποίες οι Σοβιετικοί είχαν προγραμματίσει την εισβολή τους στην Απω Ανατολή. Για τη «σύμπτωση» αυτή, πολλοί ιστορικοί θεωρούν υπεύθυνο τον πρόεδρο Τρούμαν, που ήθελε ο πόλεμος να τελειώσει με σαφή επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ απέναντι στον απειλητικό τους σοβιετικό σύμμαχο.
Οσο παράξενο κι αν ακούγεται σήμερα, υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν την άποψη πως η χρήση της ατομικής βόμβας προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών, στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, ο υπουργός Πολέμου, Χένρι Στίμσον, επισήμανε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να καθυστερήσει πολλούς μήνες προτού απαντήσει στο ιαπωνικό αίτημα για διατήρηση του αυτοκράτορα, μπορεί να ευθύνεται για την καθυστέρηση της συνθηκολόγησης του Τόκιο. Ενας από τους λόγους αυτής της αμερικανικής κωλυσιεργίας ήταν ότι οι Αμερικανοί ηγέτες ήθελαν να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών της ατομικής βόμβας, τον Ιούλιο του 1945. Αν δεν περίμεναν τα αποτελέσματα αυτά, ο πόλεμος ίσως να είχε τελειώσει νωρίτερα, ενώ προφητικές ακούγονται σήμερα οι προειδοποιήσεις του 1945, όταν πολλοί επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι η αιφνιδιαστική χρήση της ατομικής βόμβας θα εκκινούσε παγκόσμια πυρηνική εξοπλιστική κούρσα.
* O κ. Gar Alperovitz είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, συγγραφέας του βιβλίου «Η απόφαση για χρήση της ατομικής βόμβας». Το άρθρο αυτό γράφτηκε για την «Κ».
σχετικά posts:
[1] pdf: Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα
Οι εφαρμογές @Home εκμεταλλεύονται τους πόρους ενός υπολογιστή όταν αυτός είναι ανενεργός. Αντί να τρέχει ένα screen saver για παράδειγμα, όταν ο υπολογιστής είναι idle, τρέχει ένα @Home client, το οποίο τελικά στέλνει τα αποτελέσματα από το παραπάνω «τρέξιμο» σε μια κεντρική εφαρμογή (το server-side κομμάτι της εφαρμογής @Home). Ουσιαστικά, αξιοποιούνται οι πόροι από πολλούς οικιακούς υπολογιστές για τη λύση προβλημάτων, δημιουργώντας έτσι ένα «παγκόσμιο» δίκτυο με πολλή μεγάλη συνολική επεξεργαστική ισχύ.
Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι το Seti@Home, το οποίο επεξεργάζεται δεδομένα που καταγράφονται από ραντάρ και τα οποία προέρχονται από το διάστημα, καθώς και το Folding@Home, το οποίο προσπαθεί να επιλύσει και να ερμηνεύσει πρωτεϊνικούς συνδυασμούς.
Το Honey@Home έχει ως στόχο του την έγκαιρη διάγνωση δικτυακών επιθέσεων. Σε μια μικρή παραλλαγή των @Home εφαρμογών, το Honey@Home δεν εκμεταλλεύεται τους πόρους ενός συστήματος όταν αυτό είναι αδρανές, αλλά το πιθανό Dark Space των IP διευθύνσεων στο subnet που ανήκει τη δεδομένη στιγμή στο δίκτυο ο υπολογιστής. Ως Dark Space ορίζεται το σύνολο των IP διευθύνσεων ενός subnet οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται (π.χ. όταν κάποια εταιρία «αγοράζει» ένα subnet αλλά χρησιμοποιεί πολλή λιγότερες από τις συνολικά 256 διαφορετικές IP διευθύνσεις που αναλογούν σε αυτό).
Το Honey@Home λοιπόν βρίσκει IP διευθύνσεις από το Dark space και τις «αναθέτει» σε Honeypots. Τα Honeypots σκοπό έχουν να προσελκύσουν δικτυακές επιθέσεις (όπως το μέλι τραβάει τις μύγες), ενεργώντας ουσιαστικά ως παγίδες. Κάθε Honey@Home client δημιουργεί λοιπόν ένα Honeypot. Όλοι οι Honey@Home clients επικοινωνούν με κεντρικούς servers, ο καθένας από τους οποίους παίζει το ρόλο ενός High Interaction Honeypot, που αναλύει τα δεδομένα και αντιλαμβάνεται πιθανές μαζικές δικτυακές επιθέσεις (π.χ. από ένα worm). Επειδή οι επιθέσεις πολύ συχνά γίνονται σαρώνοντας το εύρος των IP διευθύνσεων με τυχαίο τρόπο, κάποια στιγμή θα πέσουν και στο κομμάτι των IP διευθύνσεων στις οποίες «ακούν» τα Honeypots. Έτσι μπορούν να αναγνωριστούν γρηγορότερα οι επιθέσεις και να παρθούν τα κατάλληλα «αντίμετρα».
Το Honey@Home αναπτύσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματς NoAH (Network of Affined Honeypots), το οποίο διευθύνεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.honeyathome.org.
this blog's tinyurl: http://tinyurl.com/2nsv7o