Τρίτη, Νοεμβρίου 28, 2006

Internet Explore 7 against Firefox

ή αλλιώς, η Microsoft ... "ώδινεν όρος και έτεκε μυν"

Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια για το καθημερινό μου σερφάρισμα χρησιμοποιώ σταθερά το Firefox, το οποίο με την προσθήκη πολλών χρηστικών add-ons έχω μετατρέψει σε σημαντικό εργαλείο δουλειάς αλλά και διασκέδασης. Η μεγαλύτερη ευκολιά που είχε εισάγει πριν από 2 χρόνια ήταν σαφώς τα πολλαπλά tabs στο ίδιο παράθυρο (που έτσι έλυναν το πρόβλημα των δεκάδων ταυτόχρονων ανοιχτών παράθυρων στο desktop των Windows), αλλά και η δυνατότητα για ενσωμάτωση add-ons (που εκτελούν ακόμα και τις πλέον "κουφές" λειτουργίες), το γρηγορότερο φόρτωμα των σελίδων, η συνεχής βελτίωση των χαρακτηριστικών του και το σημαντικότερο, η αυξημένη ασφάλεια σε σχέση με τον ΙΕ6. Φυσικά προβλήματα (μικρά ή μεγαλύτερα) υπήρχαν και υπάρχουν (όπως στην περίπτωση websites που χρησιμοποιούν DHTML).
Αντίθετα ο Internet Εxplorer, πέρα από την ανασφάλεια που παρείχε (πραγματική κερκόπορτα για το σύστημα), είχε μείνει στατικός εδώ και 5 χρόνια. Τώρα λοιπόν που η Microsoft αποφάσισε να τον επανασχεδιάσει (με κύριο γνώμονα την ασφάλεια του συστήματος) και κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση ΙΕ7, είπα κι εγώ να τον κατεβάσω και να τον εγκαταστήσω, όχι για να τον χρησιμοποιώ (όπως είπα το Firefox πλέον το έχω μετατρέψει σε πραγματικό κέντρο δουλειάς) αλλά για να τον τεστάρω. Τελικά διαπίστωσα τα παρακάτω:
1. φυσικά και δεν παρέχει τη δυνατότητα να κάνεις import τα bookmarks του Firefox (firefox? what the heck is this? - μάλλον κάτι τέτοιο λένε εκεί στο Redmont), κάτι που το firefox παρέχει ως προαιρετική λειτουργία (import your favorites from IE) μόλις τελειώσει η εγκατάσταση.
2. τα add-ons, τα themes και όλα τα "παρελκόμενα" που παρέχει η Microsoft είναι τουλάχιστον αστεία.
3. το χειρότερο από όλα δε είναι ότι παρέχεται μόνο για WindowsXP ή Windows2003 και όχι για Windows2000!!!!, αποκλείοντας έτσι τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν τα 2000 λόγω της σταθερότητάς τους όλα αυτά τα χρόνια.
4. και το κερασάκι είναι ότι έχουν αλλάξει το signature που επιστρέφει ο browser, με αποτέλεσμα πολλά sites να μην καταλαβαίνουν την έκδοση του browser και απλά... να μη δουλεύουν.

Τελικά... one Firefox to rule them all.

Υ.Γ. εγκαταστήστε (https://addons.mozilla.org/firefox/2109/) το add-on FEBE (Firefox Extension Backup Extension). Απλά καταπληκτικό!!! Δίνει τη δυνατότητα να πάρεις σε backup όλα τα components που συνθέτουν το firefox (extensions, themes, bookmarks, preferences, usernames-passwords, cookies!!! κ.α.) και να τα κάνεις restore σε άλλο PC, ώστε να δουλεύεις συνεχώς στο ίδιο περιβάλλον browser.

2 σχόλια:

  1. Άμα δεν ήταν και τόσο πειναλέος στη μνήμη ο FF θα ήταν ο τέλειος browser.

    Παρόμοιο add-on που χρησιμοποιώ είναι το foxmarks. Μετά το πρώτο set-up κάνει στο background συγχρονισμό των bookmarks σε όλα τα pc που χρησιμοποιώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μνήμη που δεσμεύεται είναι όντως το σημαντικότερο μειονέκτημα του Firefox, όταν εγκαθιστάς add-ons. Αν έχεις μια "καθαρή" εγκατάσταση του Firefox από την άλλη, τότε οι απαιτήσεις του σε μνήμη είναι πολύ μικρές.

    Το FEBE σε σχέση με το foxmarks συγχρονίζει τα πάντα σε δύο διαφορετικές εγκαταστάσεις firefox!

    ΑπάντησηΔιαγραφή