Σάββατο, Μαΐου 05, 2012

Auf wiedersehen, Herr Wolfgang Schäuble

Το ποτάμι δε γίνεται να γυρίσει πίσω.

Οι χθεσινοβραδυνές απειλές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών φαντάζομαι αποτελούν την κορύφωση του κλίμακος τρομοκρατίας και εκφόβισης όλων μας πριν τις εκλογές: ψηφίστε σαν καλά παιδιά (και πρόβατα) αυτούς που σας έφεραν ως εδώ, αλλιώς... θα έρθει η καταστροφή σας.

Μα την καταστροφή τη βιώνουμε ήδη, Herr Schäuble: 1.100.000 άνεργοι, μειώσεις μισθών, πλήρη κατάργηση του κοινωνικού κράτους, πλήρης ελαστικοποίηση εργασίας, κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, της υγείας και της παιδείας. Ανασφάλεια, φόβος, άγχος, αγωνία.

Και από την άλλη, όλοι οι ένοχοι για τη σημερινή κατάσταση εμφανίζονται (και από εσάς) ώς οι μόνοι σωτήρες. Όλοι οι ένοχοι είναι εκτός φυλακής και ζητούν με θράσος την ψήφο μας. Εμφανίζονται ως οι μόνοι εγγυητές της σταθερής πορείας της χώρας προς την έξοδο από την κρίση: την έξοδο που εσείς σχεδιάσατε και που βολεύει μόνο την (παχιά και ξέχειλη) τσεπούλα σας.

Όλοι μας αναζητάμε κάποιον πολιτικό που θα πει: Φτάνει, ως εδώ. Που θα έχει το σθένος να σηκώσει το ανάστημά του και να υπερασπιστεί τους ανθρώπους και όχι το χρήμα. Που θα έχει το θάρρος να κάνει ότι και οι Ισλανδοί πολιτικοί, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την ευημερία του λαού τους και όχι τους Ισλανδούς τραπεζίτες (οι οποίοι πλέον μακροημερεύουν στις γραφικές Ισλανδικές φυλακές). Που θα ακολουθήσει  αυτή την "ανορθόδοξη" (κατά την επίσημη δήλωση-παραδοχή του ΔΝΤ πριν από μόλις τρεις μήνες) ισλανδική πολιτική, η οποία θα μας βγάλει από τα χάλια στα οποία μας έφερε το σάπιο τους σύστημα. "Ανορθόδοξη" βεβαίως κατ' αυτούς, τους κατά τόπους Schäuble και Thomsen, υπηρέτες των παγκόσμιων και παντοδύναμων αγορών. Γιατί δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα είναι πρώτα και πάντα ο άνθρωπος και όχι τα κέρδη τους. Και έτσι, κάθε πολιτική που δεν την έχουν πρώτα σκεφτεί και επιβάλλει αυτοί, οι γύπες των αγορών, είναι ανορθόδοξη. Αλλά όταν αυτή πετυχαίνει (όπως στην περίπτωση της Ισλανδίας), τότε σπεύδουν να τη χειροκροτήσουν, αφού πρώτα τη λοιδωρήσουν. Οι αγορές δε σέβονται ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό άλλωστε: μόλις μυριστούν ευκαιρίες για φρέσκο χρήμα ξεχνάνε ακόμα και όσα έλεγαν πριν.

Ευχαριστούμε,Herr Schäuble, για τη χθεσινοβραδυνή σας πρωτοφανή παρέμβαση σε μια (κατά τα άλλα) δημοκρατική διαδικασία, στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την οποία άλλωστε εμείς πρώτοι από όλους σας μάθαμε. Τι να μας πείτε κι εσείς που έχετε αιματοκυλίσει 2 φορές τον κόσμο και μετά σηκώσατε κεφάλι χωρίς να δώσετε ούτε ένα μάρκο ως αποζημίωση. Και έτσι ξαναγίνατε μεγάλοι και τρανοί και με θράσος περίσιο για να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής και δημοκρατίας.

Ευχαριστούμε,Herr Schäuble, αλλά δε θα πάρουμε. Ήρθε η ώρα να (τους) δώσουμε το μαύρο που τους αξίζει. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα παπούτσια στο χέρι. Και μακάρι να κάνετε και σήμερα καμιά νέα παρέμβαση. Βοηθάτε ακόμα περισσότερο το ποτάμι να γίνει χείμαρρος που θα τους παρασύρει.

Auf wiedersehen, Herr Wolfgang Schäuble...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου