Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2010

Βιολογικά ναι, αλλά όχι από τη Βοιωτία

save AsoposΗ χθεσινή εκπομπή του Άρη Σκιαδόπουλου "Δρόμοι" στην ΕΤ1 θα έπρεπε να αποτελέσει για όλους ένα μάθημα για το πώς είναι δυνατόν, χάρη στην επιμονή, την υπομονή και πάνω απ΄όλα το θάρρος και την αποφασιστικότητα ενός μόνο ανθρώπου, να αφυπνιστεί μια κοινωνία και να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κίνημα αντίδρασης και αντίστασης, κόντρα στην διεφθαρμένη ή αδιάφορη (στην καλύτερη περίπτωση) εξουσία και ενάντια στα (τοπικά και υπερτοπικά) συμφέροντα που προσπαθούν να τη χειραγωγήσουν.

Ήταν η ιστορία του παπα-Γιάννη Οικονομίδη από τα Οινόφυτα Βοιωτίας, ο οποίος από το 2004 δίνει έναν συνεχή και επίμονο αγώνα (μόνος στην αρχή, με όλη την τοπική κοινωνία σήμερα μαζί του) για να αναδείξει το τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού από τα λύματα των βιομηχανιών γύρω από τα Οινόφυτα. Ένα έγκλημα που συντελείται εδώ και 30 χρόνια και που κανένας δεν του έδινε σημασία μέχρι που ένας χημικός, εργαζόμενος σε τοπική βιομηχανία απορρυπαντικών, ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας μας ότι το νερό της περιοχής είχε αρχίσει να γίνεται ακατάλληλο για την παραγωγή απορρυπαντικών (!!! - δεν έβγαινε σωστό το προϊόν στη γραμμή παραγωγής εξαιτίας του νερού) αλλά εξακολουθούσε παρόλα αυτά να χρησιμοποιείται ως πόσιμο! Και ήταν αυτό το γεγονός που οδήγησε τον παπα-Γιάννη να ξεκινήσει τον αγώνα του, για να καταφέρει σήμερα να αναγνωρίζεται το πρόβλημα, αλλά να συνεχίζει (όχι πλέον μόνος του) τον αγώνα για να οδηγηθεί στην τελική λύση. Λύση που μπορεί να έρθει μόνο από τις βουλές της εξουσίας και των συντεταγμένων υπηρεσιών της, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται στην Ελλάδα.

Ήταν ήδη εδώ και πολύ καιρό που είχαμε αρχίσει να αποφεύγουμε οικογενειακά την αγορά λαχανικών (βιολογικών μόνο, τα υπόλοιπα έχουν εδώ και 7 χρόνια εξοστρακιστεί από τη καθημερινή μας διατροφή) με προέλευση τη Βοιωτία. Γιατί οι πιστοποιήσεις στα βιολογικά προϊόντα από τους φορείς πιστοποίησης αφορούν μόνο στον έλεγχο της χρήσης παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και στην απαγόρευση χρήσης χημικών λιπασμάτων και φαρμάκων, αλλά δεν επεκτείνονται και στον έλεγχο της ποιότητας των εδαφών καλλιέργειας και του νερού ενάντια στην επιμόλυνση από τη βιομηχανική ρύπανση. Και να που πριν από μια βδομάδα ήρθε η δημοσίευση των πρώτων στοιχείων της έρευνας του Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων κ. Γιάννη Ζαμπετάκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία όποιος τη διαβάσει μόνο συγκλονισμένος μπορεί να δηλώσει. Έρευνα που έγινε σε λαχανικά που καλλιεργούνται στην επίμαχη περιοχή, στην οποία παράγεται η συντριπτική πλειοψηφία των ποσοτήτων πατάτας, καρότων και κρεμμυδιών που πωλούνται στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, "τα επίπεδα Νικελίου στα λαχανικά που προέρχονται από την ρυπασμένη περιοχή του Ασωπού, εμφανίστηκαν έως και πέντε φορές υψηλότερα από ότι σε αντίστοιχα είδη από άλλες καθαρές περιοχές ενώ υπήρξαν καρότα που η αύξηση Νικελίου έφτασε το 700%. Από 2 έως 3 φορές υψηλότερα ήταν και τα επίπεδα χρωμίου. Στη μέτρηση ανιχνεύτηκαν και άλλα μέταλλα όπως κάδμιο και μόλυβδος, όχι σε ποσότητες που να προκαλούν ανησυχία, ενώ δεν ανιχνεύθηκε καθόλου αρσενικό".

Και παρακάτω διαβάζουμε ότι... "η επιστημονική διερεύνησης της υπόθεσης παρεμποδίστηκε από τους καλλιεργητές της Βοιωτίας για αυτό και η ανάλυση έγινε με δείγματα που συλλέχθηκαν από τα super market και είχαν προέλευση την επίμαχη περιοχή".

Και δυστυχώς, ο ΕΦΕΤ που όφειλε να κινητοποιείται, να ενεργεί, να επιβάλλει το νόμο και να ενημερώνει... περί άλλων τυρβάζει. Καλός καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής, και στην περίπτωση αυτή την ενημέρωση την οφείλουμε πρώτιστα στον αγώνα του παπα-Γιάννη και στη συνέχεια στην έκταση που δίνουν πλέον στο θέμα ένα-δυο κανάλια που φιλοτιμούνται να κάνουν εκπομπές έρευνας για τον Ασωπό (ΣΚΑΪ και ΕΤ1, τα υπόλοιπα ασχολούνται με άλλα... σοβαρά θέματα που πουλάνε περισσότερο).

Ένα είναι σίγουρο: η περιοχή της Βοιωτίας έχει προ πολλού διαγραφεί από τη λίστα των περιοχών προέλευσης των λαχανικών (βιολογικών ή όχι, στην προκειμένη περίπτωση δε φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία) που φτάνουν στο πιάτο μας. Και ένα επιβάλλεται: να συνεχιστεί ο αγώνας των κατοίκων και να δικαιωθεί. Για να σωθεί ο Ασωπός, που είναι θέμα τόσο περιβαλλοντικής ευαισθησίας όσο και διαφύλαξης του υπέρτατου αγαθού της υγείας.

Υ.Γ.
στην περιοχή των Οινοφύτων, ένας στους τέσσερις θανάτους σήμερα είναι από καρκίνο. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 6% το 1981! Σήμερα, όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή εκπομπή, σχεδόν κάθε οικογένεια της περιοχής έχει και έναν καρκινοπαθή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου