Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2010

Αντικαπνιστικός νόμος: ε, και;

σκηνικό 1ο, σε γνωστή μπυραρία της Γλυφάδας, λίγο πριν τα Χριστούγεννα (btw, adamo και λοιποί, καιρό έχουμε να πάμε για μπυρολουκάνικα):
- (o υπεύθυνος του καταστήματος - ο μαιτρ δηλ.) Γεια σας, τραπέζι για δύο;
- Ναι
- Καπνίζετε; Γιατί αν καπνίζετε, πρέπει να φέρουμε τασάκι και αν μπει κανείς για έλεγχο, τότε καπνίζετε με δική σας ευθύνη κι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση (!!!)

Μα πώς είναι δυνατόν ρε φίλε να μην έχεις εσύ καμία ευθύνη, από τη στιγμή που μας έχεις φέρει το τασάκι; Και όχι μόνο σε μας, αλλά και στα περισσότερα τραπέζια δίπλα μας. Και ναι, θέλαμε τραπέζι σε χώρο μη καπνιστών (και οι δυο μας είμαστε πρώην καπνιστές, που καταλαβαίνουμε το μεράκι του θεριακλή, αλλά τώρα θέλουμε να είμαστε πλέον άκαπνοι. Ποιος μας καταλαβαίνει και μας σέβετε εμάς;)

σκηνικό νο, σε όλα τα μαγαζιά (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) που πήγαμε το τελευταίο 10ήμερο (κυρίως στα Γιάννινα): πουθενά δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός καπνιστών - μη καπνιστών πελατών. Ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει, και η ζωή συνεχίζεται...

Για μια ακόμα φορά, φτιάχτηκε ένας νόμος (σωστός στη βάση του) που καταργήθηκε στην πράξη, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κρατικός έλεγχος για την εφαρμογή του. Αλλά επίσης δεν υπάρχει (δυστυχώς) και η παιδεία και η κουλτούρα στην κοινωνία μας, καθώς ο οποιοσδήποτε θεριακλής στο εξωτερικό δε θα τολμούσε να ανάψει τσιγάρο αν δε βρίσκονταν σε εσωτερικό χώρο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα. Ή αλλιώς, όπως είχε πει και ο πρόεδρος Σωκράτης κάποτε: "στην Ελλάδα είναι όλοι μάγκες, στο εξωτερικό όμως είναι κότες".

6 σχόλια:

  1. Πάντως στα Ζαγόρια που ήμουν, ο εστιάτορας εξηγούσε ότι ναι μεν υπήρχε αρχικά ο νόμος, αλλά μετά τους ήρθε νέα εγκύκλιος που έλεγε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί τελικά από κάποια άλλη ημερομηνία. Και βέβαια αυτό σημαίνει ότι ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ φοβαμαι πως εχεις απολυτο δικιο. Εχουμε ακουσει απο τη νεα κυβερνηση πως μελετα την εφαρμογη μιας πληρης απαγορευσης ωστε να μην υπαρχουν παραθυρακια διακρισεων, ομως ακομα κι αυτο πρεπει να γινει συντομα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @anya
    αυτό το έχω ακούσει κι εγώ, αλλά δεν ξέρω τελικά τι ισχύει και τι όχι. Το θέμα είναι ότι αν βάλεις (έστω και προσωρινά) έναν νόμο στην άκρη, τότε ουσιαστικά τον καταργείς και έτσι επιστρέφεις στην προηγούμενη κακή και απαράδεκτη κατάσταση. Ο νόμος είχε προβλήματα, δεν υπήρχε έλεγχος από το επίσημο κράτος, αλλά τουλάχιστον έβρισκες μαγαζιά χωρίς σύννεφο κάπνας (για να πας με τα παιδιά σου τουλάχιστον).

    @yannidakis
    μακάρι να εφαρμόσουν πλήρη απαγόρευση. Και μην ακούσω γαι ρατσισμό και τέτοια (είμαι πρωην καπνιστής και καταλαβαίνω απόλυτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γι' αυτό και θα 'ρθει σύντομα η πλήρης απαγόρευση, μπας και βάλουμε μυαλό! Εγώ πάντως, κουμπάρε, κόλλησα στα μπυρολουκάνικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και παιδεια εχουμε και κουλτουρα. Εχεις δει ποτε σου κανενα να καπνιζει σε αποβαθρα του ΜΕΤΡΟ; Σε αλλο ΜΜΜ; Στο σουπερ μαρκετ; Που ειναι αυτοι οι "θεριακληδες", οι αντρες με τα πολλα κιλα...;
    Ο νομος ηταν για γελια, εγινε μονο για να πουνε οτι φτιαξανε νομο γιατι ενδιαφερονται. Η βασικη ιδεα του νομου ηταν οτι απαγορευεται το καπνισμα αλλα δινει τοσες πολλες εναλλακτικες (παραθυρακια) που πρακτικα δεν απαγορευεται το καπνισμα.
    Οταν οι αφεντες μας αποφασισουν να το απαγορεψουν θα σταματησουν τα παντα μια και καλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή