Παρασκευή, Οκτωβρίου 16, 2009

Ένα πλήρως ψηφιακό χωριό

Εκεί που ο ΟΤΕ και οι υπόλοιποι εναλλακτικοί πάροχοι δεν "μπορούν" να φτάσουν για να προσφέρουν την αυτονόητη ευρυζωνικότητα, αρκεί μερικές φορές το μεράκι και η (αυτο)οργάνωση της τοπικής κοινωνίας (τα αυτονόητα δηλαδή) και η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (που συνήθως οι τοπικοί άρχοντες αγνοούν ή σνομπάρουν και η κεντρική πολιτική ηγεσία δεν προωθεί και επικοινωνεί) για να συντελεστούν "μικρά" θαύματα (τα οποία βεβαίως στο εξωτερικό περιλαμβάνονται πλέον στα βασικά αγαθά που προσφέρονται στους πολίτες).

Το μικρό χωρίο Άγιος Νικόλαος Βοΐών στη νότια Λακωνία αποτελεί τέτοιο τρανό παράδειγμα κοινωνίας που, ενεργώντας χωρίς "άνωθεν" βοήθειες, έχει πλέον να περηφανεύεται για το γεγονός ότι παρέχεται σε όλους του κατοίκους δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο Internet. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν λίγο μεράκι από 2-3 "γνώστες" και η αξιοποίηση του προγράμματος Rural Wings. Και τώρα πλέον είναι όλο και περισσότεροι στο χωριό οι γνώστες (και κοινωνοί) των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών: 27 hot-spots στο χωριό (και αυξάνονται), ιστοσελίδα του χωριού, λογαριασμό στο Facebook, streaming για τις εκδηλώσεις τους, web-cam για να παρακολουθούν το λιμανάκι τους (για κακοκαιρίες), οnline μετεωρολογικός σταθμός.

Και το καλύτερο; Διαδραστικούς πίνακες για τις τάξεις του Δημοτικού τους σχολείου, ενώ ετοιμάζονται να αγοράσουν laptops σε όλους τους μαθητές του χωριού (και όχι μόνο για τους μαθητές της 1ης Γυμνασίου).

Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη (αυτο)οργάνωση. Το άρθρο είναι κατατοπιστικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου