Τρίτη, Ιουλίου 07, 2009

Scorpions - Βασίλης: A night to remember

Ήταν ίσως η καλύτερη συναυλία των Scorpions στην Ελλάδα. Με όλα τα ιστορικά μέλη επί σκηνής.

Απόκομμα εισιτηρίου
Με τον Uli Jon Roth ακόμα παιδί των λουλουδιών (τον πρώτο ουσιαστικά lead quitarist του συγκροτήματος, στα χρόνια του οποίου οι Scorpions έπαιξαν καταπληκτική hard rock, ενώ με την αποχώρησή του το 1977 άλλαξε εντελώς ο ήχος στις κιθάρες τους) να δίνει απίστευτα σολαρίσματα (όσο έπαιζε δεν έχω τραβήξει ούτε βίντεο ούτε φωτογραφία).

Με τον Michael Schenker σε κέφια να ξεσηκώνει όλο το γήπεδο (μετά την αρχική μας έκπληξη) όταν έπαιξε το περίφημο Doctor doctor των UFO. Με τους Rudolph Schenker και Matthias Jabs να ξεσηκώνουν (όπως πάντα) όλο τον κόσμο με τη σκηνική τους παρουσία. Με τον Klaus Meine πάντα εκεί με την καταπληκτική του φωνή. Και με το εκπληκτικό πεντάλεπτο σόλο του James Kottak, του ντράμερ, ο οποίος κάποια στιγμή έπαιξε ταυτόχρονα (στα ίδια ντραμς) με μια γυναίκα (για την οποία ψάχνοντας ανακάλυψα σήμερα ότι είναι μάλλον η γυναίκα του, Athena Kottak, επίσης ντράμερ και αδερφή του Tommy Lee). Με τον Herman Rarebell να είναι και αυτός εκεί, αν και με πολύ μικρή (χρονικά) παρουσία (στο πεντάλεπτο που έπαιξε ντραμς τον τραβούσε με κάμερα ο Kottak!).

Και φυσικά μαζί με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Με τον οποίο τραγούδησαν μαζί το Holiday και σηκώθηκε όλο το γήπεδο στο πόδι. Με τον Βασίλη να παίζει (επιτέλους) πάλι μαζί για μιάμιση ώρα επί σκηνής με το Χριστόφορο Κροκίδη (που προσωπικά θεωρώ ότι μαζί με τον Ασκληπιό Ζαμπέτα είναι οι καλύτεροι Έλληνες ροκ κιθαρίστες τα τελευταία 20 χρόνια). με το Βασίλη λίγο ριγμένο ίσως (λόγω του ονόματος των Scorpions) καθώς του άξιζε πολύ μεγαλύτερη ένταση του ήχου όσο έπαιζε. Αλλά χαλάλι :-) Ο Παπακωνσταντίνου ήταν για μια ακόμα φορά καταπληκτικός. Πέρα από το "σώσε" που έγινε στα Ελλάς, Χαιρετίσματα, Βικτώρια, Πόρτο Ρίκο και Κουρσάρο (ανάμεσα στα άλλα), ίσως η καλύτερη στιγμή του ήταν όταν έπαιξε Οι Ψυχές και οι Αγάπες. Και η φωνή του (η καλύτερη φωνή στης Ελλάδα) πάντα να σε αγγίζει μέχρι τα εσώψυχα στις μπαλλάντες του

Για πρώτη φορά η συναυλία των Scorpions είχε και στοιχεία show. Τις άλλες φορές υπήρχε μια απλή σκηνή, με το λογότυπο από πίσω. Τώρα είχαν στην πλάτη της σκηνής video wall (πολύ καλύτερα έτσι), ενώ τρεις-τέσσερις φορές ανάψαν κατά μήκος της σκηνής τεράστιες φλόγες και πυροτεχνήματα.

Άκουσα live κομμάτια για πρώτη φορά και ανατρίχιασα. Τα Robot man, Pictured Life και We'll Burn the Sky είναι από τα πλέον αγαπημένα μου (είχα τραβήξει με αυτά μεγάλο κόλλημα όταν ήμουν στο Γυμνάσιο). Στο The Zoo έγινε το έλα να δεις. Στα Wind of Change και Send Me an Angel όλο το γήπεδο τραγουδούσε μαζί τους. Στο Tease Me Please Me ανέβηκαν στη ράμπα στο πίσω μέρος της σκηνής (μπροστά από το Video wall) 6 τύπισσες που έβγαλαν μάτια με το... χορό τους. Και στο Hurricane, στο κλείσιμο της συναυλίας, απλά πανικός :-)

Κάποια στιγμή, σε ένα σολάρισμα (δε θυμάμαι γαμώτο σε ποιο κομμάτι) ο Jabs έπαιξε ακόμα και Zeppelin (την εισαγωγή του Dazed and Confused). Και πριν το Hurricane, με όλους επί σκηνής, έπαιξαν το Long Tall Sally του Little Richard.

Από όσα μπόρεσα να θυμηθώ, ακούστηκαν (τουλάχιστον) τα παρακάτω:

Robot Man
Pictured Life
We'll Burn the Sky
Speedy's Coming
Another Piece of Meat
Coast to Coast
Lovedrive
Is There Anybody There?
Holiday (ντουέτο με το Βασίλη)
Loving You Sunday Morning
The Zoo
Blackout
No One Like You
Rock You Like a Hurricane
Coming Home
Big City Nights
Still Loving You
Tease Me Please Me
Wind of Change
Send Me an Angel
Love Will Keep Us Alive

Dazed and Confused (1 λεπτό σόλο)
Doctor Doctor (UFO)

Πολύ θα ήθεα να είχα ακούσει και το He is a woman, she is a man από τα χεράκια του Roth, αλλά δεν είμαι πλεονέκτης...

Όσα μπόρεσα να τραβήξω με την κάμερα (η οποία χοροπηδούσε μαζί με όλη την αρένα) είναι παρακάτω (με χρονική σειρά).
Ο Χριστόφορος Κροκίδης στην αρχή της συναυλίας, πριν την είσοδο του Βασίλη


Χρόνια Πολλά


Οι ψυχές και οι αγάπες


Κουρσάρος


Χαιρετίσματα


Γουίλι ο νέγρος θερμαστής


Εισαγωγή για την είσοδο των Scorpions


Coming Home


The Zoo


Holiday (μαζί με το Βασίλη)


Coast to coast


Doctor doctor (UFO)


Blackout


Wind of change


Long tall Sally


Hurricane (entry only - χτυπιόμασταν σα τρελλοί όλοι μας)


Όλα τα μέλη των Scorpions (με τον Roth αριστερά) επί σκηνήςΥ.Γ.
πού πας μωρή ηλίθια με τη γόβα στιλέτο στην αρένα; ούστ...

1 σχόλιο: