Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2009

Αλλαγές στο (ΤΣΜΕΔΕ) ΕΤΑΑ... προς πια κατεύθυνση άραγε;

Την περασμένη εβδομάδα έλαβα από το (πρώην πια ΤΣΜΕΔΕ και νυν) ΕΤΑΑ μια επιστολή στην οποία ζητούνταν να τους στείλω αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (Εθνικής Τράπεζας ή Τράπεζας Αττικής) για να κατατίθενται εκεί τα ποσά που δικαιολογούνται από το ταμείο για την ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή και οδοντιατρική περίθαλψη. Δίνονταν δύο εναλλακτικές: ή αποστολή του αριθμού του λογαριασμού με email ή ταχυδρομικώς ("ασφαλείς μέθοδοι" δηλαδή για αποστολή προσωπικών και κρίσιμων δεδομένων).

Και η απορία που γεννάται είναι η εξής: αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους; Θα πάψουν να υφίστανται οι εκνευριστικές αναμονές 2 και πλέον ωρών κάθε φορά που αποφασίζει κάποιος να πάει στο ΤΣΜΕΔΕ για να καταθέσει ιατρικές αποδείξεις και να πάρει πίσω τη διαφορά που δικαιούται; Μα το bottleneck στη διαδικασία είναι καταρχήν κάθε φορά η μεγάλη αναμονή μέχρι να φτάσεις στο γκισέ (αν είσαι τυχερός λειτουργούν ταυτόχρονα 2 γκισέ σε σύνολο 6 που υπάρχουν στην αίθουσα) για να δώσεις τις αποδείξεις. Στη συνέχεια, και ενώ περιμένεις μέχρι τότε υπομονετικά (;;;) για να έρθει η σειρά σου να δώσεις τις αποδείξεις, οι κυρίες που σε εξυπηρετούν προωθούν τα βιβλιάρια και τις αποδείξεις στους ελεγκτές ιατρούς με έναν απροσδιόριστα τυχαίο τρόπο (κάθε φορά έχει "πλάκα" να προσπαθείς να καταλάβεις πότε και από ποια διαδρομή θα φτάσει το βιβλιάριό σου επιτέλους από το γκισέ στους ελεγκτές). Και όταν φτάσουν οι αποδείξεις στους ελεγκτές, εκεί να δεις γέλια: άλλος τυχαίος τρόπος "εξυπηρέτησης". Στο τέλος, και για να διατηρηθεί η αγωνία και η ένταση στο κατακόρυφο, βγαίνει μια στοίβα από βιβλιάρια από τους ελεγκτές, αλλά μέχρι να απλώσει το χέρι της για να τα παραλάβει η κυρία που φωνάζει τα ονόματα, θα κάνεις 5-6 ασκήσεις ψυχραιμίας και θα σταυροκοπιέσαι για να βρίσκεται και το δικό σου εκεί μέσα.

Όταν επιτέλους ακούσεις το όνομά σου, έφτασε πλέον η ώρα να προωθηθείς στο ταμείο για να πληρωθείς, αφού πρώτα σιχτιρίσεις και κατεβάσεις μερικά καντήλια για τα αστεία ποσά που δικαιολογούν. Το τελευταίο αυτό στάδιο είναι όντως ταχύτατο. Το πολύ σε 2 λεπτά από την ώρα που σε φώναξαν να πάρεις το βιβλιάριό σου έχεις πληρωθεί.

Συνεπώς, το μόνο που γλυτώνει κανείς από την παραπάνω διαδικασία είναι η τελική πληρωμή, καθώς αυτή πλέον θα γίνεται μέσω λογαριασμού. Άρα;

Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι (λογικό και σωστό) αλλά εφόσον δε συνοδεύεται από ουσιαστική βελτίωση της χαοτικής και απαράδεκτης διαδικασίας που περιγράφηκε παραπάνω, τότε είναι δώρον-άδωρον. Για να μην αναφέρω ότι μάλλον, όπως και στην περίπτωση του Δημόσιου Ταμείου, τα λεφτά θα μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό μετά από κανένα τρίμηνο (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

Υ.Γ.
εκεί στο ΤΣΜΕΔΕ (το ταμείο των Μηχανικών, για να μην ξεχνιόμαστε) ακόμα να ενημερώσουν το παλιό website του με τις αλλαγές που έχουν γίνει εδώ και ένα εξάμηνο (ενοποίηση με τους Γιατρούς, Δικηγόρους, Φαρμακοποιούς)...

2 σχόλια:

  1. Φαντάσου ότι στην περιφέρεια, τα πράγματα είναι ήδη χειρότερα από το τρίμηνο...

    Λογαριασμούς στην τράπεζα Αττικής έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια, και μέχρι το Σεπτέμβρη του 2008 τα λεφτά από τα νοσήλεια που υποβάλαμε έμπαιναν στο λογαριασμό περίπου 2 με 3 μήνες αργότερα..

    Τότε όμως "έληξαν οι συμβάσεις με ελεγκτές Ιατρούς" και τον Οκτώβρη δε δεχόταν καν να υποβάλεις τις αποδείξεις (κρατήστε τις αποδείξεις και βλέπουμε).

    Το Νοέμβρη άρχισαν να τα δέχονται και πάλι, αλλά έχουμε πιάσει Φλεβάρη και ακόμα δεν έχουν σύμβαση με ελεγκτές Ιατρούς.. Μετράμε δηλαδή 5 μήνες ήδη, και δε φαίνεται φως στον ορίζοντα..

    Φυσικά τις εισφορές τις πληρώνουμε στην ώρα τους (και έντοκα αν τις καθυστερήσουμε).... Αραγε μπορούμε να τους ζητήσουμε κι εμείς έντοκα τα νοσήλεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς (όπως άλλωστε σε συναλλαγές με πάμπολλες υπηρεσίες), όταν εσύ καθυστερήσεις να καταβάλεις τα οφειλόμενα πληρώνεις πρόστιμο ή και τόκους, ενώ όταν οι υπηρεσίες δεν είναι συνεπείς προς εσένα δε συμβαίνει το ίδιο (κορόιδο Έλληνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή