Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

"Δεν βλέπω να υπάρχει ιδαίτερη κρίση..."

"τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη", είπε πριν από λίγο στην εκπομπή Κρίση 2008 της τηλεόρασης του Σκάι ο Τρύφων Κολλίντζας , Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, σχολιάζοντας την πιθανότητα να εφαρμόζονταν και στην Ελλάδα (όπως και στην Ισπανία) πάγωμα των δόσεων των δανείων για ένα χρόνο.

Χμμμμ, μάλιστα... προφανώς ο Ζαν Κλντ Τρισέ προχωράει δηλ. σε βεβιασμένες κινήσεις, καθώς μετά τη σημερινή μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ κατά 0,5% (στο 3,25%) βλέπει και νέα μείωση στο άμεσο μέλλον. Το ίδιο και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία μάλιστα προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση, κατά 1,5%!

Κατά τα άλλα, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι παίζεται στις πλάτες μας ένα παιχνίδι κάτω από το τραπέζι μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, σχετικά με το σχέδιο στήριξής τους με 28 δις ευρώ και τους σκληρούς όρους που το ακολουθούν, τους οποίους δεν πρόκειται να δεχτούν αμαχητί οι τραπεζίτες. Και μέχρι τότε, τα επιτόκια στην Ελλάδα θα ανεβαίνουν ενώ το Euribor πέφτει συνεχώς, οι εκβιασμοί των τραπεζιτών για να συνεχιστεί η υψηλή κερδοφορία των τραπεζών και να μειωθούν οι συνέπειες από το επικίνδυνο τζογάρισμά τους στη διεθνή οικονομική σκηνή θα εντείνονται, λεφτά για κοινωνική πολιτική, την υγεία και την παιδεία δε θα βρίσκονται (ενώ για τις τράπεζες βρέθηκαν ως δια μαγείας) και εμείς θα πληρώνουμε τα σπασμένα τους.

Άι σιχτίρ όλοι σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου