Τρίτη, Ιουλίου 01, 2008

Ένα ενυδρείο στο σπίτι

Το νέο μας "gudget" (αν μπορώ να το πω έτσι :-) εδώ και ένα μήνα και κάτι είναι ένα ενυδρείο, δώρο του παππού και της γιαγιάς στην κόρη μου. Είναι χωρητικότητας 60 Lt περίπου, και το εξοπλίσαμε με την... τελευταία λέξη της (ενυδρο)τεχνολογίας (βεβαίως-βεβαίως). Εκτός από τα βασικά παρελκόμενα (φίλτρα για τον καθαρισμό του, αναδευτήρα νερού για οξυγόνωση και κυκλοφορά του νερού μέσα από τα φίλτρα ώστε να καθαρίζεται ταυτόχρονα, θερμοστάτη που διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού - απαραίτητο για τροπικά ψάρια, φως που ανάβει συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα) πήραμε και κάποια άλλα (που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και εγγυόνται τη... μακροημέρευση των ψαριών): αυτόματη ταΐστρα (για να μη λιμοκτονήσουν όταν φύγουμε για διακοπές), χαλίκια για το βυθό, διάφορα φυτά και κοχυλάκια (που δίνουν και ομορφιά στο ενυδρείο), ένα ωραίο βραχάκι (που το χρησιμοποιούν τα ψάρια για να κρύβονται - κάποια είναι... αγοραφοβικά!), μια μικρή απόχη για να τοποθετήσουμε αρχικά τα ψαράκια και για να πιάνουμε οτιδήποτε θέλουμε μέσα από το νερό, και μία αντλία (τρόμπα σαν αυτή των πιεσόμετρων) με ένα σωλήνα που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του βυθού του ενυδρείου από τα... κακάκια των ψαριών.

Αποφασίσαμε να επιλέξουμε τροπικά ψάρια (η άλλη μας εναλλακτική ήταν τα χρυσόψαρα, τα οποία είναι περισσότερο ανθεκτικά και απαιτούν τη μικρότερη δυνατή απασχόληση και φροντίδα), τα οποία έχουν μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών και είναι σαφέστατα πιο εντυπωσιακά. Τα πρώτα μας τέσσερα ψαράκια (είπαμε για αρχή να μη βάλουμε περισσότερα γιατι θα μάθουμε που θα μάθουμε στου κασίδη το κεφάλι, τουλάχιστον να έχουμε τις λιγότερες... απώλειες) είναι τα παρακάτω (οι φωτογραφίες είναι στην αντίστοιχη σειρά):

1 colisa lalia (ή αλλιώς dwarf gouramui) red morph, ένα πανέμορφο κόκκινο ζωηρό ψαράκι,
1 plecostomus (πλακόστομο), απαραίτητο σε κάθε ενυδρείο, καθώς τρώει τα πάντα και έτσι καθαρίζει το ενυδρείο,
1 angelfish (αγγελόψαρο), που είναι ένα εντυπωσιακό τριγωνόψαρο με φανταχτερά χρώματα, και
1 clown loach (ψάρι κλόουν), που μοιάζει με τον γνωστό σε όλους μας Nemo (το ήθελε απαραίτητα η κόρη μου).


Τα πρώτα συμπεράσματα, μετά από ένα μήνα "παραγωγικής λειτουργίας" είναι τα παρακάτω:
  • το αρχικό κόστος είναι αρκετά υψηλό. Το ενυδρείο που πήραμε (μαζί με φίλτρα, θερμοστάτη, αναδευτήρα) κοστίζει 150 ευρώ. Χαλίκια, φυτά, κοχύλια και βραχάκι άλλα 25-35 ευρώ. Οι τροφές κοστίζουν περίπου 15 ευρώ. Η αυτόματη ταΐστρα είναι αρκετά ακριβή (ξεκινάνε από 25 ευρώ). Η αντλία και ο σωλήνας καθαρισμού προσθέτουν άλλα 15 ευρώ στο κόστος. Χρειάζεται επίσης ένας χρονοδιακόπτης για να ρυθμίσετε τις ώρες που θα παραμένει αναμμένο το φως του ενυδρείου, άλλα 5-10 ευρώ, και ένα πολύπριζο (χρειάζονται τρεις πρίζες: θερμοστάτης, φως, αναδευτήρας), άλλα 5 ευρώ. Η απόχη κάνει κάπου 2-3 ευρώ. Και τελευταία άφησα τα ψαράκια, που το καθένα (για τα τροπικά πάντοτε) κοστίζει από 4 μέχρι και 10 ευρώ. Αρα το αρχικό κόστος (για την αγορά των απολύτως απαραίτητων για την καλή λειτουργία του ενυδρείου, μαζί με το ίδιο το ενυδρείο) εκτοξεύεται στα 300 περίπου ευρώ. Και από κει και πέρα, χρειάζεται ανά μήνα να αλλάζονται τα φίλτρα (κάπου 7-10 ευρώ) και φυσικά πρέπει να αγοράζετε τροφή (διαρκεί ανάλογα με τον αριθμό των ψαριών)
  • η αρχική προετοιμασία του ενυδρείου και του νερού για να υποδεχτεί τα ψάρια διαρκεί κανένα δεκαήμερο: πρέπει το νερό και τα φίλτρα να γεμίσουν με βακτήρια, απαραίτητα για την υγεία των ψαριών, οπότε κάθε μέρα για 10 μέρες προστίθεται στο νερό μια ποσότητα από ένα φάρμακο που περιέχει αυτά τα βακτήρια. Χρειάζεται επίσης να προστεθεί και ένα φάρμακο που εξουδετερώνει το χλώριο του νερού (αντι-χλώριο).
  • όταν φτιάξεις το ενυδρείο και αρχίσεις να ασχολείσαι με αυτό, πραγματικά χαλαρώνεις: κάνεις κάτι διαφορετικό, το οποίο φυσικά σου προσθέτει και ευθύνες (δεν μπορείς να το αφήσεις να πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο, όσα γκατζετάκια και αυτοματισμούς και αν του βάλεις) αλλά αυτή η ενασχόληση σε ηρεμεί και έχει και την πλάκα της. Είναι πράγματι ενδιαφέρον να ψάχνεις και να βρίσκεις διάφορες πληροφορίες για τις διαδικασίες συντήρησης και ελέγχου της κατάστασης του ενυδρείου.
  • το angelfish δυστυχώς ψόφησε μέσα στις πρώτες 5 μέρες! Εκ των υστέρων έμαθα ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ψάρι (και που δυστυχώς δεν μας το είχαν πει στο κατάστημα απ΄ όπου αγοράσαμε τα ψάρια) εκτός από εντυπωσιακό. Τα άλλα είναι μια χαρά. Τώρα το σκεφτόμαστε αν θα το ξαναγοράσουμε.
  • το clownfish κρύβεται συνέχεια. Είναι ψαράκι που φοβάται, και στο φυσικό του περιβάλλον είναι σχεδόν συνεχώς κρυμμένο. Άρα, μην το αγοράσετε, γιατί δεν αξίζει να μην το βλέπεις σχεδόν ποτέ (το δικό μας κρύβεται κάτω από το φίλτρο ανάμεσα στα χαλίκια, ή μέσα στις τρύπες που έχει το βραχάκι)
  • ένα πρόβλημα που παρατηρήσαμε τις τελευταίες ημέρες (που η θερμοκρασία έξω είναι υψηλή, πάνω από 35 βαθμούς κελσίου) είναι ότι το νερό εξατμίζεται από τη θερμότητα που εκπέμπει το φως του ενυδρείου σε συνδιασμό με την αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να πέφτει η στάθμη του. Όταν όμως πέσει η στάθμη κάτω από ένα όριο (κάτω από το μέγιστο ύψος που φτάνουν τα φίλτρα εντός του ειδικού κουτιού στο οποίο βρίσκονται), τότε σταματάει να λειτουργεί και η αντλία, καθώς αυτή τραβάει το νερό από τη βάση των φίλτρων (για να το αναδεύει καθαρό). Άρα τώρα το καλοκαίρι πρέπει να ελέγχεται πολύ συχνά (κάθε 4-5 μέρες) και η στάθμη του νερού, γιατί αν σταματήσει η αντλία τότε σταματάει τόσο η ανακύκλωση και ο καθαρισμός του νερού, όσο (και το σημαντικότερο) η οξυγόνωσή του, οπότε... πάπαλα.
  • ο καθαρισμός του βυθού (που συνεπάγεται και αλλαγή του νερού κατά το 1/3) πρέπει να γίνεται κάθε 1-1,5 μήνα (ανάλογα με αριθμό των ψαριών που φιλοξενεί το ενυδρείο) και θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην χτυπήσουν από λάθος χειρισμό τα ψαράκια.
Φυσικά το αρχικό κόστος μπορεί να μειθεί σημαντικά αν αγοραστεί ενυδρείο μικρότερης χωρητικότητας (π.χ. 30 λίτρων). Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον κάποιος θέλει να ασχολείται και με κάτι διαφορετικό στην καθημερινότητά του (και να χαίρονται αλλά και να μαθαίνουν και τα παιδιά μας), συστήνεται ανεπιφύλακτα.

1 σχόλιο:

  1. Τα ψαρια που σου εδωσαν δεν κανουν για το ενυδρειο σου (60 λιτρα), πχ το botia (clown) θελει παρεα αλλα 5-6 ακομα, αλλα φαντασου 5-6 ψαρια που γινονταi 30 ποντους σε ενα ενυδρειο 60 λιτρων, αν ειναι ενα μονο του φοβαται και κρυβεται, τα αγγελοψαρα θελουν ενυδρεια με υψος (60 cm και πανω) και φυσικα και αυτα κοπαδι, εκτος κι αν ειναι ζευγαρι, το pleco γινεται 45cm.
    Πολλοι πετσοπαδες για να πουλανε, λενε την καραμελα "αν ειναι σε μικρο ενυδρειο δεν μεγαλωνουν".
    Ναι δεν μεγαλωνουν 45cm αλλα 30 γινονται και μαλιστα με πονους αφου μεγαλωνουν στραβα και τα εσωτερικα τους οργανα μεγαλωνουν κανονικα.
    Τα gourami (colisa lalia) ειναι μια χαρα για το ενυδρειο.

    -Σημαντικο τωρα το καλοκαιρι η θερμοκρασια (κρατα την κατω απο 28 με ανεμιστηρακια που χτυπανε την επιφανεια του νερου, συμπληρωνε το νερο που εξατμιζεται με απιονισμενο ή με νερο απο αντιστροφη οσμωση, γιατι αλλιως θα γεμισει αλατι το ενυδρειο σου καθως το νερο που εξατμιζεται αφηνει το αλατι του μεσα στο ενυδρειο και οταν προσθετεις κανονικο νερο του προσθετεις και αλατι επιπλεον.

    -Τα υλικα του φιλτρου τα καθαριζεις σε νερο που βγαζεις απο το ενυδρειο, και οχι βρυσης καθως το χλωριο σκοτωνει τη βιολογια (βακτηρια) που ζει πανω τους τα οποια καθαριζουν το νερο του ενυδρειου και ειναι η "καρδια" του ενυδρειου.

    -Κανε 25-30% αλλαγη νερου καθε εβδομαδα με φρεσκο νερο που εχεις ριξει αντιχλωριο (πχ seachem prime).
    Η θερμοκρασια του νερου που αλλαζεις να ειναι ιδια με του ενυδρειου (το χειμωνα δλδ να κανεις μιξη απο το θερμοσιφωνο) και να ελεγχεις με θερμομετρο.

    -Τα ψαρια που σου εδωσαν ή διαλεξες (αλλα κακως δεν σου ειπαν οτι δεν πρεπει να τα παρεις) ειναι "δυσκολα" στη διατηρηση, οπως τα λεμε.
    Δηλαδη το νερο που θελουν χρειαζεται ειδικη προετοιμασια, "μαλακωμα" κλπ.
    Απαιτειται εμπειρια λοιπον.
    Τα ζωοτοκα ειναι ενα ειδος ψαριων που ενδυκνειονται για νεους στο χομπυ.
    Ζωοτοκα ειναι τα Guppies κλπ.

    -Επισης πρεπει να παρεις υγρα τεστ (σταγονες πχ της APi) για να ελεγχεις τις παραμετρου του νερου για υψηλες τιμες αμμωνιας (NH3/NH4), νιτρωδων αλατων (NO2) και νιτρικων αλατων (ΝΟ3) που ειναι δηλητηρια που μενουν στο νερο απο τα αποβλητα των ψαριων και τη τροφη που μενει.

    -Γι'αυτο μονο 2-3 φυλλαρακια για καθε ψαρι την μερα σε 2-3 γευματα και μια φορα τη βδομαδα νηστεια κανει καλο.

    -Το στρωσιμο του ενυδρειου ειναι ενα μεγαλο ζητημα, και οταν λεω στρωσιμο εννοω να εγκατασταθουν βακτηρια (η βιολογια που ελεγα πιο πανω) στο φιλτρο και να αναλαβουν την δεσμευση αυτων των δηλητηριων, (αμμωνια κλπ).
    Αυτο γινεται σιγα σιγα (ενα, εναμιση μηνα) και φυσικα μεχρι τοτε θελει ειδικους χειρισμους για να μη ψοφησουν τα ψαρια (οπως και εγινε σε σενα).

    -Διαβασε για τα ψαρια σου πληροφοριες στο google ή ξεκινα απο αυτο το site
    http://www.theaquariumwiki.com/Main_Page
    Κανε αναζητηση για τα ψαρια σου
    τα ονοματα τους τα ξερεις.
    Επισης ζητα βοηθεια απο ελληνικα φορουμ οπως : http://www.aquatek.gr και http://www.aquazone.gr
    και διαβασε χρησιμα αρθρα σε αυτα τα ελληνικα site :
    http://www.tsamisaquarium.gr/periechomena.htm
    http://www.istellas.gr/aquarium/links_articles.html

    -Δυο πραγματα χρησιμα που εμαθα για το χομπυ
    1. Το μεγαλυτερο προσον του ενυδρειοφιλου ειναι η υπομονη.
    2. Τα λιγα λιτρα ειναι για πολυ εμπειρους (καθως η σταθεροτητα του νερου μεταβαλλεται πολυ ευκολα)

    ΥΓ1 Τα υλικα του φιλτρου δεν αλλαζουν συχνα κανονικα.
    Αλλαζουν μονο οταν χρειαζεται οικονομικη ενισχυση το πετσοπ ;)
    ΥΓ2

    Συγνωμη για το θαρρος που πηρα...
    Καλη συνεχεια στο χομπυ
    Φιλικα Σπυρος Δελτα
    http://www.myspace.com/spyrosdelta

    ΑπάντησηΔιαγραφή