Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2008

Μια τρισάθλια εμφάνιση και μια σωστή ένσταση

Η χθεσινή αξιοθρήνητη εμφάνιση, πέρα από φυσιολογική κατάληξη μιας σειράς αγώνων τους τελευταίους 2 μήνες (ειδικά μετά τη νίκη με τη Βέρντερ) όπου παίρναμε τις νίκες με αγκομαχητά και κόπο (μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...), ήταν ίσως περισσότερο οδυνηρή γιατί δείχνει τα λάθη του σχεδιασμού του καλοκαιριού (μικρό και ευέλικτο ρόστερ, ενώ στοχεύεις πέρα από πρωτάθλημα και κύπελλο στην Ελλάδα και σε μια καλή πορεία στην Ευρώπη). Μπράβο στον Απόλλωνα Καλαμαριάς για τη νίκη.

Αλλά από κει και πέρα, όπως στρώνεις θα κοιμηθείς (αυτό ισχύει και για τον Ολυμπιακό, βεβαίως βεβαίως). Αν δε διαβάζεις σωστά τους κανονισμούς μετεγγραφών ή αν η νομική σου υπηρεσία είναι απλά ανίκανη, τότε θα πρέπει να υποστείς τις συνέπειες. Διαβάζω στο site της Superleague, στον Κανονισμό Ιδιότητας & Μετεγγραφών:

"Άρθρο 5, παράγραφος 4.
Οι ποδοσφαιριστές μπορεί να εγγράφονται (μετεγγράφονται) μόνον σε τρία σωματεία το ανώτατο κατά τη διάρκεια της περιόδου από 1 Ιουλίου έως 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ποδοσφαιριστής έχει τη δυνατότητα να αγωνισθεί σε επίσημους αγώνες μόνον για δύο σωματεία. "

...μμμμ, άρα έχεις το δικαίωμα να πάρεις μετεγγραφή για τρίτη ομάδα, αλλά όχι ν' αγωνιστείς σε επίσημους αγώνες σε αυτή (στην περίπτωσή μας ο Απόλλωνας Καλαμαριάς) αν έχεις ήδη αγωνιστεί σε επίσημους αγώνες με τις προηγούμενες δύο (η Falkirk και η Hamilton). Η ΕΠΟ σωστά έδωσε την μπλέ κάρτα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, η οποία είχε εκδοθεί από τη Σκωτσέζικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, καθώς ο ποδοσφαιριστής Roman Wallner είχε δικαίωμα μετεγγραφής, γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει η μπλε κάρτα. Απλά ο Απόλλωνας είχε δικαίωμα τελικά να τον χρησιμοποιεί μόνο σε φιλικά, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2008. Και παρακάτω διαβάζω:

"Άρθρο 10, παράγραφος 1.
Ένας επαγγελματίας μπορεί να παραχωρηθεί ως δανεικός σε ένα άλλο σωματείο μόνον με ένα γραπτό συμβόλαιο μεταξύ και των (δύο) σωματείων. Ένας τέτοιος δανεισμός υπόκειται στις ίδιες διατάξεις που εφαρμόζονται για τις μετεγγραφές των ποδοσφαιριστών."

Άρα εδώ καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του Απόλλωνα Καλαμαριάς ότι ο δανεισμός δεν είναι μετεγγραφή (ήθελα να 'ξερα ποιον νομικό σύμβουλο έχουν). Όπως ισχυρίζονται στον Απόλλωνα: "ο δανεισμός του από την Falkirk (Α Εθνική Σκωτίας) στην οποία ανήκε από το καλοκαίρι του 2007 και αγωνίστηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 και κατόπιν δόθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Hamilton (Β Εθνική Σκοτίας) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007, δεν υπολογίζεται από τη FIFA ως δύο μετακινήσεις - μετεγγραφές αλλά ως μία".

Συνεπώς, και παρόλο που ο Απόλλωνας δίκαια νίκησε τον ανύπαρκτο χθεσινό Ολυμπιακό (και σχεδόν ανύπαρκτο εδώ και 2 μήνες - πλην του αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟ), θα πρέπει να χάσει τον αγώνα στα χαρτιά, όπως προβλέπεται και από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ):

"Άρθρο 23, παράγραφος 11.
Σε περίπτωση που γίνεται δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή για παράβαση του παρόντος Κανονισμού, η υπαίτια ομάδα ομάδα που μετέχει ο ποδοσφαριστής αυτός χάνει τον αγώνα με τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευννοεί την αντίπαλη ομάδα και της αφαιρείται ένας (1) βαθμός."

Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι αναθεματισμοί που θα ακουστούν τις επόμενες ημέρες από τους υπόλοιπους (ΠΑΟ και ΑΕΚ) θα είναι απλά για εσωτερική κατανάλωση. Πολύ απλά, αν είχε συμβεί και σε αυτούς, το ίδιο θα κάνανε...

Update:
Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό άρθρο του Σωτηρακόπουλου για το θέμα αυτό. Όπως φαίνεται, έχει πολύ ψωμί ακόμα

3 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια και τεκμηριωμενα εθεσες το ζητημα με την ενσταση.
    Ο τιτλος τα λεει ολα. Ευγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε μου φαινεται οτι εισαι ο ΜΟΝΟΣ Ολυμπιακος η μη που απο τις πρωτες μερες που προεκυψε το θεμα το εθεσες σωστοτατα και το σημαντικοτερο τεκμηριωμενα και ξεδιαλυνες και τη δικη μου σκεψη αφου δεν ειχα διαβασει τους κανονισμους οπως εχουν αλλα οπως προσπαθουσαν αλλοι να τους πουν με δικα τους λογια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τώρα, μετά τις αποφάσεις στην Πορτογαλία (για τον Μεγιόνγκ Ζε της Μπελενένσες) και στην Σκωτία με τον Κουζέν της Ρέιντζερς, μάλλον τα παπαγαλάκια θα αρχίσουν να λένε ότι και η FIFA είναι μέρος (και μέλος) της παράγκας... βρε ούστ

    Πάντως, είναι ντροπή να ασχολούμαστε με αυτό, ενώ θα έπρεπε να έχουμε καθαρίσει τον αγώνα και τώρα να είμαστε ήσυχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή