Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2008

Η κατάργηση της πλαστικής σακούλας...

Πριν από λίγες ημέρες (στις 21/4 συγκεκριμένα) ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε την "υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Δήμου Αθηναίων & Super Market για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας". Πρόκειται ασφαλώς για πολύ σημαντική εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι σήμερα στην Ελλάδα καταναλώνουμε συνολικά 300.000 τόνους πλαστικού τον χρόνο, με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς. Και η συντριπτική πλειοψηφία της παραπάνω ποσότητας αναφέρεται σε πλαστικές σακούλες από Super Market που χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο για 15-30 λεπτά.

Μέσα από την προσπάθεια που ξεκινάει με τη συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Super Markets θα γίνει προσπάθεια να προωθηθεί η χρήση της ανακυκλώμενης σακούλας. Φυσικά, για να έχει επιτυχία το εγχείρημα απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων μας, αν και (δυστυχώς) ίσως πρέπει κάποια τέτοια μέτρα τελικά να επιβάλλονται, καθώς συχνά η ευαισθητοποίηση έρχεται κατόπιν εορτής. Και αυτή η ευαισθητοποίηση θα πρέπει σίγουρα να γίνει μέτρο πίεσης και προς την κυβέρνηση (την τωρινή και την εκάστοτε) προς μια πιο πράσινη πολιτική.


Υ.Γ.
[1] στο Βασιλόπουλο (εδώ και 1,5 χρόνο) και το Σκλαβενίτη (πιο πρόσφατα) ήδη πουλάνε σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Η προσωπική εμπειρία χρήσης τέτοιας σακούλας κατά το τελευταίο χρόνο είναι κάτι παραπάνω από θετική: είναι πολύ ανθεκτική, δε σκίζεται, χωράει τόσα πράγματα όσα 3-4 πλαστικές σακούλες και είναι περισσότερο βολική. Ασε που τη χρησιμοποιείς συνέχεια και για άλλους λόγους πέρα πό το Super Market.
[2] κρίμα που
σπάνια βλέπω πελάτες στα παραπάνω Super Market να χρησιμοποιούν τέτοιες σακούλες.

1 σχόλιο:

  1. είναι πολύ βολικές, εγώ τις χρησιμοποιώ πολύ και εκτός σουπερμάρκετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή