Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2007

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 170 χρόνια ζωής

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου το πρώτο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κλείνει 170 χρόνια ζωής. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρύτανη Κωνσταντίνου Μουτζούρη, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το ίδρυμα όπου περάσαμε έξι από τα καλύτερα χρόνια μας, μέσα από μια πορεία συνυφασμένη και αλληλένδετη με την ιστορία και τη Δημοκρατία στον τόπο μας, μεγαλώνει, αλλάζει, μεταμορφώνεται παράλληλα με τα γεγονότα και τις συνθήκες γύρω μας, αλλά παραμένει πάντοτε, χάρη στη ζωντανή ακαδημαϊκή του κοινότητα, ένας τόπος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και παραγωγής παιδείας.

Ιδρύθηκε το 1837. Ο Γεώργιος Αβέρωφ υπήρξε ο μεγαλύτερος ευεργέτης του. Ο Νικόλαος Στουρνάρης διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την κατασκευή του ιδρύματος. Η οικονομική συμβολή του Μιχαήλ Τοσίτσα ήταν εξίσου σημαντική. Η γενναία προσφορά των Μετσοβιτών, μαζί με τις προσφορές άλλων ευεργετών, έδωσε τη δυνατότητα στον Λύσανδρο Καυταντζόγλου, ο οποίος ήταν και ο δημιουργός του μνημειακού συγκροτήματος της οδού Πατησίων, να εκτελέσει τα σχέδιά του δημιουργώντας ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονήματα του ευρωπαϊκού κλασικισμού του 19ου αιώνα.

Η κορύφωση του εορτασμού θα γίνει με τις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν από τις σχολές του ιδρύματος από την Τρίτη έως και την Παρασκευή. Οι περισσότερες θα οργανωθούν στην Πολυτεχνειούπολη με εξαίρεση την ημερίδα της Αρχιτεκτονικής στο συγκρότημα της Πατησίων και την ημερίδα της σχολής Ναυπηγών στο Ευγενίδειο Ιδρυμα. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στην ειδική για τον εορτασμό σελίδα του ΕΜΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου