Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2007

Μαθήματα γραμματικής (μέρος Ι): τελικό Νι

Πότε επιτέλους θα μάθουν κάποιοι (οι περισσότεροι) να χρησιμοποιούν σωστά στο γραπτό λόγο το τελικό ν στα άρθρα; Από το πρωί διαβάζω ένα από τα παραδοτέα μιας εταιρίας για ένα έργο που έχουν αναλάβει και μου έχουν βγει τα μάτια από τη συνεχή και λανθασμένη χρήση του τελικού "Νι". Για να κάνουμε λοιπόν επανάληψη της γραμματικής που μαθαίναμε στο σχολείο (και που προφανώς οι συντάκτες του παραδοτέου την αγνοούν). Διαβάζω από τη wikipedia:

"Σύμφωνα με τη διδασκόμενη γραμματική, τα άρθρα τον και την, το αριθμητικό και αόριστο άρθρο έναν, τα άκλιτα δεν και μην και η προσωπική αντωνυμία του τρίτου προσώπου αυτήν και την διατηρούν το τελικό ν (νι) όταν η λέξη που ακολουθεί αρχίζει από φωνήεν ή από στιγμιαίο σύμφωνο, δηλαδή τα γράμματα κ, π, τ, τις διφθόγγους μπ, ντ, γκ, τσ και τζ και τα διπλά ξ και ψ. Πριν από όλα τα άλλα γράμματα το τελικό ν παραλείπεται.

Επίσης, το τελικό ν παραμένει πάντοτε, δηλ. ανεξάρτητα από τον φθόγγο που ακολουθεί, στο άρθρο των, στην προσωπική αντωνυμία του τρίτου προσώπου αυτόν και τον και στο τροπικό επίρρημα σαν."

Τόσο δύσκολο είναι ρε γαμώτο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου