Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2007

Όλοι ίσοι, αλλά μερικοί περισσότερο;

Άκουγα χθες τον χειρουργό Ανδρέα Τζάκη σε "ζωντανή" συνέντευξη στις ειδήσεις του Mega και δεν πίστευα στ' αυτιά μου... Σε ερώτηση του (κατά τ' άλλα γελοίου και άχρηστου) Πρετεντέρη αν έδωσε μεγαλύτερη προσοχή (σε σχέση με άλλους ασθενείς, που δεν είναι... celebrities) στο Χριστόδουλο, απάντησε χωρίς κανένα δισταγμό ότι ναι, ήταν περισσότερο αφωσιομένος και προσεκτικός, καθώς είχε να κάνει με τη ζωή ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου όπως είναι ο Χριστόδουλος. Αμέσως μετά βέβαια είπε ότι αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσέχει τον κάθε του ασθενή ξεχωριστά, αλλά με το Χριστόδουλο ήταν αλλιώς. Αίσχος λέω με το φτωχό μου το μυαλό.

Εκ των υστέρων σκέφτηκα ότι έβαλαν το Χριστόδουλο πρώτο στη λίστα αναμονής, σε βάρος άλλων κακομοίρηδων που περιμένουν καιρό και πεθαίνουν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, καθώς δεν έχουν την "τύχη" να είναι Μητροπολίτες, άρα γιατί να με πειράζει αυτό. Αλλά όταν το ακούς τόσο ωμά και χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, απλά σκέφτεσαι ότι τελικά θα πας άκλαυτος, εκτός κι αν είσαι celebrity...

2 σχόλια:

  1. Νομίζω πως είσαι άδικος. Ο λόγος που ο Τζάκης το είπε, είναι ο προφανής: Αν κάτι δεν πάει καλά με τον Αρχιεπίσκοπο, δεν θα τον ξεπλένει τίποτε- όπως και έγινε: Αμφισβητήθηκε συνολικά η επιστημονική του ικανότητα, αξία και το κύρος του για κάτι που εάν συνέβαινε σε έναν άλλο θα αντιμετωπιζόταν ως ακόμα μία περίπτωση).

    Σε καμία περίπτωση δεν εννούσε πως η ζωή του ανώνυμου ασθενούς είναι υποδεέστερη.

    Όσο για την λίστα αναμονής, δεν μπορώ να σου πω κάτι γιατί δεν ξέρουμε πως δουλεύει το σύστημα στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε adamo, προσωπικά καθόλου δε με απασχολούν οι κρίσεις είτε των "ειδικών" ηπατολόγων-καρκινολόγων-δημοσιογράφων είτε των αντιπάλων είτε των γιατρών που δεν "χώνεψαν" ίσως το γεγονός ότο ο Χριστόδουλος πήγε στις ΗΠΑ. Αυτά που με απασχολούν είναι:

    1. το γεγονός ότι για το Χριστόδουλο, πριν καν φύγει για τις ΗΠΑ, είχε αποφασιστεί ότι θα μπει στην κορυφή της λίστας των μεταμοσχεύσεων (σε μια χώρα βεβαίως όπου το χρήμα εξαγοράζει τα πάντα και όπου το 20% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι και συνεπώς μη αποδεκτοί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο - αν δε διαθέτουν δολλάρια). Ενας οποιοσδήποτε άλλος κοινός θνητός Έλληνας (που δεν έχει τη θρησκευτική και πολιτική δύναμη του Χριστόδουλου) μάλλον θα περίμενε το μοιραίο να έρθει.

    2. ένας γιατρός που σέβεται τον εαυτό του και που γνωρίζει τι θα του σούρουν αν κάτι δεν πάει καλά με celebrities όπως ο Χριστόδουλος, σαφέστατα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Αλλά το ίδιο προσεκτικός πρέπει να είναι με τον οποιοδήποτε ασθενή (αν και εκεί -ξεχνάω ότι- όσα του σούρον δε θα βγουν πρώτη είδηση στα κανάλια).

    Προσωπικά δε δέχομαι να βγαίνει να λέει ότι "ναι, ήμουν περισσότερο προσεκτικός σε σχέση με τον οποιοδήποτε άλλο"... Σε θέματα υγείας (όπως και στο θάνατο) είμαστε όλοι ίσοι, και αν θες, ας το κάνει αλλά ας μη το λέει έτσι ωμά. Ειδικά όταν αυτός για τον οποίο τα λέει είναι (νομικά) η κεφαλή της Εκκλησίας του Χριστού (ο οποίος δίδαξε την αγάπη και την ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων). Αλλά μάλλον αυτά ούτε ο Τζάκης τα διάβασε, ούτε ο Χριστόδουλος (ξέρεις, τότε που διάβαζε και δεν έπαιρνε χαμπάρι τι συνέβαινε γύρω του στην επταετία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή