Τρίτη, Οκτωβρίου 16, 2007

16 Οκτωβρίου. Παγκόσμια ημέρα διατροφής

Η σημερινή ημέρα, 16η Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Και όπως επισημαίνει η Greenpeace Ελλάδας στο σημερινό δελτίο τύπου: "και αντί να γιορτάζουμε την αφθονία και την ποικιλία των αγαθών που μας προσφέρει αυτός ο όμορφος πλανήτης, θα αναλωθούμε ξανά σε συζητήσεις για το πώς θα καταπολεμήσουμε δύο σύγχρονες επιδημίες που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα: τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία. Σχήμα οξύμωρο; Και όμως πραγματικό. Την ίδια στιγμή που το αυτονόητο δικαίωμα στην τροφή καταρρακώνεται καθημερινά στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, η υπερκατανάλωση στις λεγόμενες αναπτυγμένες περιοχές οδηγεί σε διατροφικά προβλήματα και σκάνδαλα."

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία με τη μορφή αριθμών κατά την Greenpeace είναι και τα παρακάτω (περισσότερα εδώ):

  • Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
  • 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
  • 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
  • Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
  • Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφήμιση.
  • Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
Δυστυχώς, σήμερα τα κανάλια της TV και τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα γεμίσουν κάποιο από το χρόνο και το χώρο των ειδήσεών τους σε αφιερώματα για την ημέρα αυτή, θα ρίξουμε όλοι μας μερικά κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδάκια που πεθαίνουν από την πείνα στις φτωχές χώρες, και μετά τι; Από αύριο πάλι στα καθ΄ημάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου