Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

Γερμανική κυβέρνηση: "Επικίνδυνα τα δίκτυα Wi-Fi"

Διάβασα χθές ένα άρθρο της Αγγλικής καθημερινής εφημερίδας "The Independent", το οποίο έφερε στο μυαλό μου μια συζήτηση που είχαμε το καλοκαίρι με φίλους (ανάμεσά τους και ο adamo). Πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση της Γερμανικής Κυβέρνησης, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος (άσχετο, εμείς ως κράτος το Περιβάλλον το έχουμε μαζί με τα δημόσια έργα -Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. - κάτι παραπάνω θα ξέρουμε ...), με την οποία συστήνουν στους πολίτες να "αποφεύγουν τη χρήση των δικτύων ασύρματης δικτύωσης με το Διαδίκτυο (δίκτυα Wi-Fi), καθώς μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία".

Ανάμεσα στα άλλα, διαβάζω: "'The Environment Ministry recommended that people should keep their exposure to radiation from Wi-Fi as low as possible' by choosing 'conventional wired connections'. It added that it is 'actively informing people about possibilities for reducing personal exposure'".

Επίσης: "And Germany's official radiation protection body also advises its citizens to use landlines instead of mobile phones, and warns of "electrosmog" from a wide range of other everyday products, from baby monitors to electric blankets."

Και παρακάτω (και το πλέον σημαντικό): "Florian Emrich, for the office, says Wi-Fi should be avoided 'because people receive exposures from many sources and because it is a new technology and all the research into its health effects has not yet been carried out'."

Διαβάσω επίσης και στη Wikipedia για το Wi-Fi, στην ενότητα "10. Media reports of health risks": "The UK's Health Protection Agency considers there is no consistent evidence of harm from the low power transmissions of Wi-Fi equipment. Nevertheless their chairman, Sir William Stewart, stated that it is a sensible precaution to keep the situation under review.[8]".

Χωρίς ποτέ μου να έχω υπάρξει τεχνοφοβικός και αρνητής των εξελίξεων στην τεχνολογία (θα έπεφτε άλλωστε το σπίτι μου να με πλακώσει σε αντίθετη περίπτωση, από το γεγονός και μόνο ότι έχω σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο ΕΜΠ), αυτό το τελευταίο σημείο (σχετικά με τις ανεπαρκείς και μη ολοκληρωμένες μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνολογίας Wi-Fi στη υγεία) είναι και το βασικό μου επιχείρημα, εξαιτίας του οποίου στο σπίτι μου δεν έχω ενεργοποιήσει τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης (wireless connection) στο router που έχω. Ένας παραπάνω λόγος είναι ότι το γραφείo με το PC μου (άρα και ο router μου) είναι στο δωμάτιο της κόρης μου, οπότε και η παραμικρή αμφιβολία που μπορεί να ακουστεί από αξιόπιστα χείλη για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση ή κατανάλωση οποιουδήποτε αγαθού με κάνει 1000 φορές περισσότερο προσεκτικό και σκεπτικιστή.

6 σχόλια:

  1. Είδα ένα ντοκυμαντερ του BBC στο youtube σχετικά. Σε κάποια σκανδιναβική χώρα αφαίρεσαν όλα τα wi-fi απο τα σχολεία. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ζούμε σ' ένα παγκόσμιο πείραμα αυτή την περίοδο. Κάποιο κακό στην υγεία πρέπει να κάνουν οι wi-fi, GSM, 3G εκπομπές αλλά δεν ξέρουμε (ή δεν μας λένε) το μέγεθος.

    Προσωπικά σε κάποια φάση σκέφτηκα ν' αγοράσω έναν EMF μετρητή για να δω τι τρώω καθημερινά απο μια κεραία της Vodafone που είναι στα 100μ απο το γραφείο μου και που έχω οπτική επαφή. Αυτό με τον μετρητή θα το κάνω μάλλον γιατί βρήκα και μια συνάδελφο δικηγόρο που θέλει να μοιραστεί το κόστος και μπορεί να κινήσει και διαδικασία στην εταιρεία για αφαίρεση της κεραίας. Επίσης σκέφτηκα να έβαζα ένα χέρι με ειδική μπογιά στους τοίχους του σπιτιού μου που δημιουργούν ένα κλωβό faraday και κόβει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ακτινοβολίας. Είναι πολύ ψηλό το κόστος και το άφησα http://coboroz.blogspot.com/2007/09/wi-fi.html Αυτό που έκανα όμως είναι να βάλω Cat6 καλώδιο στο σπίτι για ν' αποφύγω το wi-fi.

    Όπως και να έχει, με προβληματίζει πολύ το θέμα. Απ' την άλλη δεν έκοψα (ακόμη) το κάπνισμα... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γαμώτο και μένα με ανησυχεί πολύ το θέμα των επιπτόσεων στην υγεία μας όλων των ασύρματων, 3g, gsm και λοιπά δικτύων.

    συμφωνώ με τον unique ότι ζούμε ένα παγκόσμιο πείραμα.


    ασταδγιάλα αγχώθηκα τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τεχνολογία του GSM από όσο έχω διαβάσει λειτουργεί με 2 μοντέλα:

    α) λίγες κεραίες σε μεγάλες αποστάσεις
    β) πολλές κεραίες σε μικρές αποστάσεις

    Η τάση είναι να ακολουθείται το β γιατί προσφέρει περισσότερα cells στο δίκτυο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά σε κάποιο από αυτά και γιατί τα περισσότερα cells σημαίνουν μικρότερη ακτινοβολία λόγω μικρότερης απόστασης.

    Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μεγαλώσει με την ακτινοβολία της τηλεόρασης, της μηχανής του αυτοκινήτου, των ασύρματων τηλεφώνων [ειδικά τα dect είναι γ@μ@τα γιατί λόγω μικρού κόστους σύνδεσης μιλάμε πολύ περισσότερο σε αυτά]. Τώρα μεγαλώνουμε με το WiFi που πιστέψτε με είναι σε πάρα πολλά μέρη, ακόμα και την επαρχία. Κάθε καφετέρια έχει όπως και αρκετά ως πολλά γραφεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο όμως και πάλι δε βοηθά να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα (μάλλον το αντίθετο). Long-term vs short-term. Κάλιο γαϊδουρόδενε (hands-free - όχι Blue tooth - και βλέπουμε)...

    Για παράδειγμα, ο πατέρας μου το 1976 είχε ένα καρδιακό επεισόδιο. Έκοψε τσιγάρο (τρία πακέτα την ημέρα!!!) και άλλαξε δραματικά τις διατροφικές του συνήθειες. Οι καθηγητές καρδιολόγοι που επισκέπτονταν τότε εδώ στην Αθήνα (έρχονταν 2 φορές το χρόνο από Αγρίνιο) του έλεγαν να κόψει το ελαιόλαδο γιατί δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα (είχε λέει πολλά λιπαρά, όπως έλεγαν οι τότε μελέτες). Δεν ακολούθησε ποτέ αυτή την οδηγία. 31 χρόνια μετά το ελαιόλαδο επιβάλλεται πλέον στη διατροφική λίστα των καρδιοπαθών. Χρειάστηκε να γίνουν μακροχρόνιες μελέτες (20ετία και βάλε) για να καταλήξουν στα αυτονόητα (μεσογειακή - για να μην πώ Κρητική - διατροφή).

    Γι'αυτό και λέω "κάλιο γαϊδουρόδενε", και δε χρησιμοποιώ WiFi (ίσως από την άλλη να θεωρούμαι από άλλους γραφικός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή