Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2007

Πείτε ναι στα βιολογικά προϊόντα

Με τον όρο "βιολογικά" χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων ορμονών. Αντί χημικών ουσιών, επιβλαβών για την υγεία, χρησιμοποιούνται άλλοι ακίνδυνοι οργανισμοί οι οποίοι δρουν παρασιτικά και ελέγχουν τους πληθυσμούς των παθογόνων. Οι αρχές της Βιολογικής Γεωργίας αποτυπώνονται αναλυτικά στον κανονισμό 2092/91 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη βιολογική κτηνοτροφία, το παραγόμενο προϊόν προέρχεται από ζώα που μεγαλώνουν υπό καθορισμένες συνθήκες και τρέφονται με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές.

Ένα προϊόν για να είναι βιολογικό πρέπει να πληροί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο στο στάδιο της παραγωγής και καλλιέργειας, όσο και στο στάδιο της μεταποίησης και τυποποίησης. Ο συνεχής έλεγχος αυτών των σταδίων αποτελεί άλλωστε και το βασικό λόγο για την αυξημένη διατροφική ασφάλεια που προσφέρει το τελικό προϊόν που καταλήγει στο τραπέζι μας. Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων γίνονται από φορείς και οργανισμούς πιστοποιημένους από τα αρμόδια Υπουργεία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι φορείς που έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας (όπως δημοσιεύονται στο φύλλο C 354/29 9.12.2000 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) είναι τέσσερις: η ΔΗΩ (Αριστοτέλους 38 Αθήνα Τ.Κ. 10433, Τηλ.: 210-8224384 / 210-8224839, Fax: 210-8218117), ο AGROCERT (Iθάκης 45-47 Αθήνα Τ.Κ. 11251, Τηλ.: 210-8231277 Fax: 210-8231438), ο ΣΟΓΕ (Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδος, Παραδεισίων 7 - Γαλάτσι Αττικής Τ.Κ. 11147, Τηλ.: 210-2387027, Fax: 210-2387027) και η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ (Ν.Πλαστήρα 24, Αλεξάνδρεια Ημαθία, Τηλ./Fax: 23330-24440).

Η Βιολογική Καλλιέργεια (σύμφωνα με τη wikipedia) είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Η Βιολογική Καλλιέργεια απορρίπτει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (Γ.Τ.Ο.).

Υπάρχουν δύο τύποι βιολογικών προϊόντων:

  • αυτά που βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο (στάδιο μετατροπής της καλλιέργειας του εδάφους από εντατικοποιημένη χημική σε βιολογική). Το μεταβατικό στάδιο (στο οποίο δε χρησιμοποιούνται φυσικά χημικές ουσίες) είναι το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να απαλλαγεί το έδαφος από τα υπολείμματα των χημικών ουσιών (συνήθως δυο περίπου χρόνια).
  • αυτά που είναι πλήρως βιολογικά (μετά την πάροδο του μεταβατικού σταδίου).
Από προσωπική εμπειρία, καθώς εδώ και τέσσερα χρόνια αγοράζω μόνο βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αλλαντικά, τυριά και σε μεγάλο ποσοστό και κρέας, μπορώ να πω ότι η διαφορά είναι εμφανής από την πρώτη φορά, τόσο στη γεύση όσο και στην ποιότητα. Φυσικά εξωτερικά η εμφάνισή τους είναι... όπως πραγματικά έπρεπε να είναι, δηλ. απουσιάζει το τεχνητό γυάλισμα, υπάρχουν ραγάδες στο φλοιό, οι καρποί είναι ασσύμετροι και όχι λες και βγήκαν από το ίδιο καλούπι, αντέχουν φυσιολογικό χρονικό διάστημα πριν χαλάσουν και άλλα πολλά που μας παραξενεύουν με τα προϊόντα που βομβαρδίζονται με χημικά.

Ένας πολύ αναλυτικός οδηγός για τα βιολογικά προϊόντα υπάρχει στο in.gr, όπου βρίσκονται πληροφορίες για τα στάδια καλλιέργειας, της λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων και τους οργανισμούς πιστοποίησης. Ίσως η καλύτερη βιολογική λαϊκή αγορά στην πρωτεύουσα είναι στο δήμο Βούλας, κάθε Σάββατο από τις 9:00 μέχρι τις 14:00.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης κάποια στιγμή μέσα στο 2007 προσπάθησε (μετά από πιέσεις του Σωματείου Λαικών Αγορών) να ενσωματώσει τις βιολογικές λαϊκές αγορές εντός των λαϊκών αγορών που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Ευτυχώς μέχρι τώρα έχει αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Related:
[1] "Βιολογική καλλιέργεια" (πηγή: Ελληνική Wikipedia)
[2] "Οδηγός Βιολογικής καλλιέργειας" (πηγή: in.gr)
[3] "Τι σημαίνει βιολογική καλλιέργεια;" (πηγή: greenfarm.gr)
[3] "Οδηγός καταναλωτή" (πηγή: bio-farm)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου