Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2007

Δουλειά του dba είναι...

  • να παρακολουθεί και να φροντίζει για την απρόσκοπτη λειτουργία των βάσεων δεδομένων (error handling, debugging, patching, updating, monitoring),
  • επεκτείνοντας στο monitoring, να συμβουλεύει τους χρήστες της βάσης για διορθωτικές κινήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση του performance, όταν παρατηρεί αδικαιολόγητο resource consumption οφειλόμενο στα προγράμματα των χρηστών,
  • να φροντίζει για την ακεραιότητα των δεδομένων (διαδικασίες backup, διαδικασίες ανάκτησης σε περίπτωση απώλειας της βάσης, σχεδιασμός disaster recovery site ή/και standby database),
  • να φροντίζει για την ασφάλεια των δεδομένων (διαδικασίες authorization, authentication, auditing),
  • να βοηθά τους χρήστες στη σωστή λειτουργία των εφαρμογών τους, συμμετέχοντας ενεργά (και ίσως έχοντας τον πρώτο λόγο) στο σχεδιασμό του σχεσιακού μοντέλου για τα δεδομένα τους, και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη σωστή και αποδοτική συγγραφή του κώδικα των εφαρμογών τους, και
  • να κόβει κώλους κάθε φορά που κάποιος κάνει μαλακίες που θέτουν σε κίνδυνο όλα τα παραπάνω.

ΩΣΤΟΣΟ:
  • o dba δεν είναι ο owner των δεδομένων των χρηστών,
  • o dba δεν τρέχει dml queries στα data των χρηστών, ακριβώς επειδή δεν είναι ο owner αυτών των data,
  • O dba δεν είναι υποχρεωμένος να αλλάζει διαδικασίες που είναι οι προτεινόμενες και οι ενδεδειγμένες και τρέχουν σωστά, επειδή η X εταιρία που ανέλαβε κάποιο έργο δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να έρθει και να ενημερωθεί για αυτές τις διαδικασίες, και ακόμα χειρότερα έρχεται μία μέρα πριν και σου λέει "πρέπει να τρέξεις αυτό αύριο!"... Τον πούλο φίλε μου.
Καταλάβατε, ή θέλετε να κάνω και κακά μου;

Updated
όταν κάποιος μαθαίνει από το λάθος του (κατάλαβαν χωρίς να χρειαστεί να κάνω κακά μου), πολύ συχνά κάνει νέο λάθος. Τώρα ήρθαν και ρωτήσανε σχετικά με το πώς να τρέξει μία νέα διαδικασία, αλλά το επέκτειναν κιόλας. "Μήπως μπορείς να το γράψεις αυτό;!!!!". Εκεί τότε ξεκίνησε εντατικό μάθημα σχετικά με το ποια είναι και ποια δεν είναι η δουλειά του dba. Με μια μικρή αναγκαία προσθήκη σε όλα τα παραπάνω:

δουλειά του dba δεν είναι:
  • να γράφει τις (PL/SQL) εφαρμογές των χρηστών, επειδή απλά και μόνο "πειράζουν" τα δεδομένα τους ("μα τα δεδομένα δεν είναι 'κομμάτι' της βάσης;" - πού πας ρε Καραμήτρο;)

6 σχόλια:

  1. Τελικά με το έργο και την εταιρεία τί έγινε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τη στιγμή που δε ρώτησαν, δεν ασχολήθηκα καθόλου με το θέμα. Το μόνο μου ενδιαφέρον ήταν να λειτουργεί καλά η βάση πριν και μετά.

    Μετά από αυτό κατάλαβα ότι μάλλον έμαθαν το μάθημά τους, αν και πολύ φοβάμαι ότι την επόμενη φορά πάλι τα ίδια θα έχουμε.

    Το αστείο είναι ότι ναι μεν έμαθαν ότι πρέπει να ρωτάνε, αλλά προχθές ήρθαν και με μου είπαν: "Θέλουμε αυτό. Θα μας το γράψεις;!!!!!!" και εκεί φυσικά ακολούθησε μάθημα σχετικά με το "δουλειά του dba είναι..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αφεντικό σου έχει τις ίδιες απόψεις με εσένα, δεν ενδιαφέρεται ή σεεμπιστεύεται;

    Χρησιμοποιείς πολύ το "δουλειά του dba είναι..." κάτι που θεωρώ πολύ σωστό αλλά παράλληλα με παραξενεύει γιατί μοιάζει ιδανικό για τον κόσμο του ελληνικού ΙΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεί που δουλεύει ο coby τα καθήκοντα είναι αυστηρώς καθορισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @titanas:
    όπως είπε και ο adamo, στη δουλειά μου το working profile του καθενός είναι αυστηρά καθορισμένο (ναι, είναι το όνειρο του κάθε εργαζόμενου στο IT), αλλά... υπάρχει και φιλότιμο (και συναδελφική αλληλεγγύη), οπότε πολύ συχνά πρέπει να παρεκλίνουμε και να βοηθούμε όπου και όπως (και όποτε) μπορούμε.

    Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν "δώσεις θάρρος στο χωριάτη...". Και στην περίπτωση που μιλάμε τώρα, δεν ανέβηκαν απλώς στο κρεββάτι, αλλά αποφάσισαν ότι δεν τους αρέσουν και τα σεντόνια που είχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή