Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006

Ο καλός dba-Νοστράδαμος ...

κάθεται μπροστά σε μια μαγική σφαίρα και προσπαθεί να μαντέψει τι ακριβώς επιθυμούν οι χρήστες της βάσης, ακόμα και για αντικείμενα που ακόμα δεν έχουν δημιουργήσει, αλλά βρίσκονται χαμένα κάπου μέσα στο μυαλό τους (στο οποίο ως γνωστόν σε φάση brainstorming επικρατεί μπάχαλο, ιδίως σε χρήστες που θεωρούν ότι μόνο η δική τους εφαρμογή είναι η σημαντικότερη και άμεσης προταιρετότητας, οπότε άντε να βρεις άκρη).

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο παραπάνω dba μόλις έχεις στήσει μια Oracle 10g και έχει κάνει full import μια βάση. Εχει δε ελέγξει (πέρα από τα logs του import) ότι οι δύο βάσεις (η αρχική βάση που έγινε export και η νέα) έχουν ταυτοτικά σχήματα. Οταν λοιπόν παίρνει τηλέφωνο ένα τέτοιο καλό παράδειγμα χρήστη και ρωτάει τον dba:

- γιατί δεν έχει ο Χ user της Oracle δικαιώματα στον Y πίνακα του Z user; Αφού εσύ έκανες ένα απλό full import (!!!)

ο dba πρέπει να πάρει μια βαθιά ανάσα και να θυμηθεί ότι υπάρχουν (εκτός από τα δικαστήρια όπου οδηγείται για ανθρωποκτονίες όσων κρίνουν άσκοπα και αβασάνιστα τη δουλειά άλλων, την οποία αγνοούν συν τις άλλοις) τα παρακάτω ενδεχόμενα:

1. ο χρήστης να είναι ήδη καταγεγραμμένος στη βλακ-list (από το black-list), οπότε πρέπει να αρχίσει να ερευνά διάφορα ενδεχόμενα, όπως:

  • να μην υπάρχει ο πίνακας Y ή ο user Ζ (-Μα "μου είπαν" ή "νόμιζα" ότι υπήρχε. Είμαι σίγουρος ότι υπήρχε. Μήπως τον έσβησε κανένας; Μήπως διαγράφονται -!!!- αυτόματα από τη βάση κάποια αντικείμενα κατά λάθος;).
  • να υπάρχει ο πίνακας Υ αλλά να δημιουργήθηκε μετά το import και να μην έχουν δοθεί τα απαραίτητα δικαιώματα (-Δεν το είδες ότι είχα δημιουργήσει νέο αντικείμενο; Και την άλλη φορά το ίδιο πρόβλημα είχα. Τελικά όλο προβλήματα δημιουργούνται στη δουλειά μας και μετά εμείς τα ακούμε και όχι "όσοι ευθύνονται"...)
  • να συνδέεται σε λάθος βάση (-Μα πώς έγινε αυτό; Είμαι σίγουρος ότι έβαλα το σωστό connect string...)
  • Δ.Ξ./Δ.Α. (αλλά και πάλι οι απαντήσεις του "πονηρού" χρήστη είναι ευρηματικές).
2. ο χρήστης να μην είναι σεσημασμένος, οπότε θέτει άμεση υποψηφιότητα για εγγραφή στη βλακ-list (αφού πρώτα χαθούν πολύτιμα λεπτά από το χρόνο του dba, που ανεβάζει ταυτόχρονα αδρεναλίνη και πίεση κατακόρυφα).

Τελικά, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι ο ηλίθιος είναι ανίκητος, με αποτέλεσμα ο dba-Νοστράδαμος να ψάχνει να βρει νέους τρόπους αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων προκειμένου να μη συγχίζεται (ειδικά αν είναι σε κρίσιμη ηλικία), καθώς όλοι οι προηγούμενοι μέθοδοι που είχε καταγράψει πηγαίνουν στον κάλαθο με μιας...

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ DBA, νομίζω πως πια καταλαβαίνεις τις εκρήξεις του χαρακτήρα μου.

    Ο αγαπημένος σου System Administrator

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν έχεις δουλειά που ο τίτλος της τελειώνει με * Administrator δε σώζεσαι αν δεν ξεσπάς τα νεύρα που σου προκαλούν οι "Άλλοι" (The Others). Είσαι το interface ανθρώπου - μηχανής και αυτό απο μόνο του τα εξηγεί όλα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή