Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006

Η υπόθεση του blogme.gr

Λίγες εβδομάδες μετά την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973, εξέγερση ενάντια στην καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και ελευθερίας, θέλω να γράψω δυο-τρεις γραμμές για την υπόθεση του blogme.gr. Μια υπόθεση η οποία αγγίζει όλους όσοι έχουν μαγευτεί (λιγότερο ή περισσότερο) από την ένταξή τους στην blog-όσφαιρα, από τη δυνατότητα να μοιράζονται και να μοιράζουν τις σκέψεις τους και τις σκέψεις άλλων "δικτυακών γειτόνων", από την ικανοποίηση του να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση και στην εξελικτική πορεία του παγκόσμιου ιστού. Και μας αγγίζει, γιατί όλα τα παραπάνω τίθενται σε αμφισβήτηση από τα όσα ταπεινωτικά για την αξιοπρέπεια της χώρας μας αλλά και των πολιτών της (πολιτών μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.), συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι με τη μήνυση εναντίον του δημιουργού του παραπάνω δικτυακού τόπου. Ενός τόπου που το μόνο που κάνει είναι να συγκεντρώνει (RSS) και να ταξινομεί με χρονολογική σειρά τα πλεόν πρόσφατα κείμενα από μία σειρά από Ελληνικά blogs.

Κι όμως, ο δημιουργός του blogme.gr (Αν. Τσιπρόπουλος) οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ από το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (χωρίς σχόλια, αλλιώς... λέτε να με τσιμπήσει κι εμένα ο big brother;), γιατί με την παραπάνω αυτοματοποιημένη διαδικασία RSS (ανα)δημοσιεύτηκαν στη σελίδα του μια σειρά από άρθρα που κάποιος θεωρούσε ότι ήταν προσβλητικά για το άτομό του. Το θέμα (ξανα)έγινε ευρύτερα γνωστό το Νοέμβριο, που η χώρα μας φιλοξένησε του Παγκόσμιο Forum για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, προκαλώντας φυσικά τα καθόλου κολακευτικά σχόλια των ξένων συμμετεχόντων.

Όταν το Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 5α, παρ. 2) προάγει και προασπίζει τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, και όταν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 131 (ΦΕΚ Α´ 116/16.05.2003) δεν υφίσταται ευθύνη για τη (ανα)μετάδοση πληροφοριών, όταν ο φορέας που τις αναμεταδίδει:
α. δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών,
β. δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης, και
γ. δεν επιλέγει και δεν τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες,
τότε, παρόλα τα πάμπολλα κενά που έχει ακόμα το νομικό μας σύστημα σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μόνο να απορούμε μπορούμε με τη στείρα και οπισθοδρομική άρνηση κάποιων αρχών του τόπου μας να οδηγήσουν τη χώρα με ταχείς ρυθμούς προς τη σύγκλιση με τη διεθνή κοινότητα στον τομέα της σημερινής ηλεκτρονικής εποχής.

Αλλά αν όλα τα παραπάνω ακούγονται σα Κινέζικα για μερικούς κατέχοντες υπεύθυνες θέσεις, αναρωτιέμαι αν τους είναι άγνωστη η ρήση του Βολτέρου:

"Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα αγωνιστώ για να μπορείς να το λές ελεύθερα".

2 σχόλια:

  1. Προσωπικά έχω αμφιβολίες για την αξιοπιστία της υπόθεσης blogme.gr Το γεγονός ότι ο μηνυτής δεν έγινε ποτέ γνωστός σε συνδυασμό με την περίοδο που "έσκασε στη δημοσιότητα" το θέμα (την εποχή που έγινε στη χώρα μας το Internet Governance Forum) με κάνει πολύ σκεπτικό.

    Κάτι μου λέει ότι η επιχείρηση blogme δεν πήγαινε καλά και στήθηκε ένα μία κακόγουστη ιστορία a la "blair witch project".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υπόθεση blogme.gr ξεκίνησε αρχές καλοκαιριού. Μάλιστα, το είχα ακούσει τότε (στα "ψιλά γράμματα") στις ειδήσεις σε κάποιο κανάλι. Απλά τώρα έγινε ευρύτερα γνωστό, λόγω και του forum. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο και σίγουρα δεν είναι άσχετος με το γεγονός της δημοσιοποίησης και ο ιδιοκτήτης του τόπου. Αλλά ως ιστορία είναι απολύτως αληθινή (έχει σχετικό άρθρο και το PC Magazine του Δεκεμβρίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή