Πολλές ευχές
και η νέα χρονιά να είναι γεμάτη παιδικά χαμόγελα
σε όλο τον κόσμο
... ή αλλιώς: ζήτω τα περήφανα (και κουτοπόνηρα) γηρατειά.
Το σκηνικό έγινε χθες το πρωί σε κάποια τράπεζα. Καταρχήν έκανα το λάθος να πάω σε τράπεζα αυτές τις μέρες που όλοι οι συνταξιούχοι παίρνουν το δώρο Χριστουγέννων. Φυσικά για μια ακόμα φορά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να στήνονται στις ουρές από τις έξι το πρωί για κάτι που θα μπορούσαν να το κάνουν και στις έντεκα πριν το μεσημέρι (για παράδειγμα), ειδικά καθώς οι περισσότεροι από αυτούς που κάνουν το άθλημα αυτό είναι από 75 και άνω και συνεπώς μάλλον δεν έχουν και πολλές υποχρεώσεις. Τα λεφτά δεν πρόκειται να φύγουν από την τράπεζα, και θα εξυπηρετηθούν και όλοι αυτοί που εργάζονται και έχουν περιορισμένο και συγκεκριμένο χρόνο για να εξυπηρετηθούν στις τράπεζες. Βεβαίως, να μη ρωτήσω για ποιο λόγο δεν προτιμούν να κάνουν τη διαδικασία αυτή μέσω των ATM με κάρτες, καθώς οι περισσότεροι (όντας πολύ μεγάλοι σε ηλικία, άρα δικαιολογημένα) δεν έχουν καμία εξοικείωση με την τεχνολογία, και δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να τη μάθουν.
Περιμένω λοιπόν να έρθει η σειρά μου, έχοντας το χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας 35. Εκείνη τη στιγμή εξυπηρετούνταν το 14. Χτυπάει το 15 και δε σηκώνεται κανείς. Ευτυχώς λέω από μέσα μου κάποιοι απλά πήραν χαρτάκι και έφυγαν. Χτυπάει το 16 και σηκώνεται ένας παππούς και πηγαίνει προς το ταμείο. Ήταν από αυτούς τους παππούδες που όταν τους βλέπεις, λές ότι στην πορεία θα σου μείνουν στα χέρια στη χειρότερη περίπτωση, ή στην καλύτερη μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους θα έχουν χάσει στο δρόμο κατιτίς (κάνα χέρι, κάνα δόντι). Μόλις φτάνει στο ταμείο, έρχεται και ένας άλλος κύριος που έχει το νούμερο 16, και ζητάει το λόγο. Και εκεί, μένουμε όλοι κάγκελο...
Ο παππούς εκνευρίστηκε μόλις τον ρώτησε ο άλλος κύριος τι νούμερο έχει, καθώς αποδείχτηκε ότι είχε το νούμερο 40, και σηκώθηκε για το ταμείο μόλις είδε ότι δεν υπήρχε κανείς με το 15! Τελικά ο παππούς κάθησε στη θέση του για να περιμένει τη σειρά του, καθώς όλοι οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι τον περάσαν γεννεές δεκατέσσερες για την κουτοπονηριά που είχε (λες και οι ίδιοι δεν καταφεύγουν σε αντίστοιχα κόλπα εκμεταλλευόμενοι πολλές φορές την ηλικία τους), και εγώ έμεινα να αναρωτιέμαι μήπως το κόλπο αυτό πιάνει και συμβαίνει πολύ συχνά κάτω από τη μύτη μου, οπότε ίσως με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσα να κάνω σε αντίστοιχες περιπτώσεις πιο γρήγορα τη δουλειά μου...
Σταθμός μετρό κάπου στην Αθήνα. Λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες για να κατεβούν από το τραίνο όσοι έχουν προορισμό το συγκεκριμένο σταθμό, ακούγεται η προειδοποίηση "Προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας". Μήπως όμως θα έπρεπε η προειδοποίηση να αλλάξει σε: "Προσοχή στον ηλίθιο που προσπαθεί να μπει όταν εσείς προσπαθείτε να κατεβείτε από το συρμό";
Συνήθως ο παραπάνω ηλίθιος στέκεται στο μέσον του σημείου της αποβάθρας όπου ανοίγουν οι συρόμενες πόρτες του συρμού και ενδέχεται να κρατάει μια τεράστια τσάντα, ώστε να καταλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερο χώρο. Μόλις ανοίγουν οι πόρτες αδιαφορεί για τον κόσμο που αποβιβάζεται και προσπαθεί να επιβιβαστεί, σπρώχνοντας ανυπόμονα. Το θέμα είναι, αξίζει σε αυτές τις περιπτώσεις να του ρίξεις καμία ανάποδη, ή θα πάει στο βρόντο; Και αυτό επειδή η παραπάνω ιστορία είναι μάλλον σίγουρο ότι θα επαναληφθεί...
Τελικά ο θλιβερός κατήφορος (για να χρησιμοποιήσω κι εγώ "ξύλινη γλώσσα" όπως συνηθίζουν όλοι αυτοί οι "φίλοι" μας) αυτών των "φίλων" που σε θυμούνται πάντοτε λίγες μέρες ή και ώρες πριν από εκλογικές διαδικασίες (βλ. και Εκλογικοί "φίλοι") δεν έχει όπως φαίνεται τελειωμό - χωρίς "ξύλινη γλώσσα" η σωστή φράση θα ήταν "το καφριλίκι".
Είναι απαράδεκτο να αναφέρονται με τόσο υποτιμητικά σχόλια για άτομα που πάσχισαν για να έρθει σε πέρας (με μεγάλη επιτυχία - δεδομένου και του δύσκολου αλλά και πρωτότυπου του εγχειρήματος) μια εκλογική διαδικασία (βλ. και Ηλεκτρονικές Εκλογές ΤΕΕ - part 1) και μάλιστα να αφήνουν και υπονοούμενα για το αδιάβλητο της διαδικασίας... Το χειρότερο είναι ότι τολμούν να μιλούν έτσι για άτομα που δεν τα φτάνουν ούτε στο δαχτυλάκι τους.
"Γιατρέ" μου, μη μασάς... Μαύρο στο Μαυρογιαλλούρο
...ότι θα είναι μακρυά από τον μπαμπά της για 9 μήνες (η ακριβής έννοια του χρόνου τής είναι ακόμη άγνωστη σε αυτή την ηλικία), και πως πρέπει να είναι μαζί με τη μαμά, που διορίστηκε στην Κρήτη... αλλά θα περάσει γρήγορα ο καιρός. Στο αθώο της μυαλουδάκι υπάρχει μόνο η σκέψη πως ο μπαμπάς της είναι μακρυά... και της λείπει πολύ (κι εμένα το ίδιο, και οι δύο...). Και μου τηλεφωνεί τον τελευταίο καιρό και κλαίει επειδή μου λέει ότι της λείπω, και κλαίω μέσα μου κι εγώ.
σχετικά posts:
[1] "paint it black" (uniquefish@http://uniquefish.wordpress.com)
[2] "μωρά και κολικοί" (adamo@http://adamo.wordpress.com)
Ο small-bro με έκανε θείο για δεύτερη φορά στην "καρριέρα" μου :-)
Η πρώτη ήταν από τον doc της οικογένειας.
...
Δύο μέρες τώρα προσπαθώ να (κατα)γράψω όσα σκέφτομαι και νιώθω, αλλά η τσαντίλα μου είναι τόση, που κάθε φορά που κάθομαι να γράψω κάτι το μετανιώνω. Μετά από πάρα πολλά χρόνια δε γουστάρω πια να σπαταλάω το χρόνο μου για κάτι που -ακόμα- το λατρεύω και είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Αλλά ρε γαμώτο, αυτός ο Ολυμπιακός των τελευταίων δύο χρόνων δε βλέπεται. Κανένα σύστημα, κανένας αυτοματισμός, καμία νέα ιδέα, ελάχιστες επιτυχημένες (εκ του αποτελέσματος) μεταγραφές, ένας προπονητής που ζει στην κοσμάρα του και ένας πρόεδρος που προσπαθώ να καταλάβω αν μέσα στον οπαδισμό του (γιατί άρρωστος γαύρος είναι, αυτό είναι σόγουρο) έχει στραβωθεί τόσο πολύ που δε βλέπει πέρα από τη μύτη του.
Ερωτήσεις για τον αξιότιμο κ. Σόλιντ:
Λίγες εβδομάδες μετά την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973, εξέγερση ενάντια στην καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και ελευθερίας, θέλω να γράψω δυο-τρεις γραμμές για την υπόθεση του blogme.gr. Μια υπόθεση η οποία αγγίζει όλους όσοι έχουν μαγευτεί (λιγότερο ή περισσότερο) από την ένταξή τους στην blog-όσφαιρα, από τη δυνατότητα να μοιράζονται και να μοιράζουν τις σκέψεις τους και τις σκέψεις άλλων "δικτυακών γειτόνων", από την ικανοποίηση του να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση και στην εξελικτική πορεία του παγκόσμιου ιστού. Και μας αγγίζει, γιατί όλα τα παραπάνω τίθενται σε αμφισβήτηση από τα όσα ταπεινωτικά για την αξιοπρέπεια της χώρας μας αλλά και των πολιτών της (πολιτών μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.), συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι με τη μήνυση εναντίον του δημιουργού του παραπάνω δικτυακού τόπου. Ενός τόπου που το μόνο που κάνει είναι να συγκεντρώνει (RSS) και να ταξινομεί με χρονολογική σειρά τα πλεόν πρόσφατα κείμενα από μία σειρά από Ελληνικά blogs.
Κι όμως, ο δημιουργός του blogme.gr (Αν. Τσιπρόπουλος) οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ από το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (χωρίς σχόλια, αλλιώς... λέτε να με τσιμπήσει κι εμένα ο big brother;), γιατί με την παραπάνω αυτοματοποιημένη διαδικασία RSS (ανα)δημοσιεύτηκαν στη σελίδα του μια σειρά από άρθρα που κάποιος θεωρούσε ότι ήταν προσβλητικά για το άτομό του. Το θέμα (ξανα)έγινε ευρύτερα γνωστό το Νοέμβριο, που η χώρα μας φιλοξένησε του Παγκόσμιο Forum για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, προκαλώντας φυσικά τα καθόλου κολακευτικά σχόλια των ξένων συμμετεχόντων.
Όταν το Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 5α, παρ. 2) προάγει και προασπίζει τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, και όταν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 131 (ΦΕΚ Α´ 116/16.05.2003) δεν υφίσταται ευθύνη για τη (ανα)μετάδοση πληροφοριών, όταν ο φορέας που τις αναμεταδίδει:
α. δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών,
β. δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης, και
γ. δεν επιλέγει και δεν τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες,
τότε, παρόλα τα πάμπολλα κενά που έχει ακόμα το νομικό μας σύστημα σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μόνο να απορούμε μπορούμε με τη στείρα και οπισθοδρομική άρνηση κάποιων αρχών του τόπου μας να οδηγήσουν τη χώρα με ταχείς ρυθμούς προς τη σύγκλιση με τη διεθνή κοινότητα στον τομέα της σημερινής ηλεκτρονικής εποχής.
Αλλά αν όλα τα παραπάνω ακούγονται σα Κινέζικα για μερικούς κατέχοντες υπεύθυνες θέσεις, αναρωτιέμαι αν τους είναι άγνωστη η ρήση του Βολτέρου:
κάθεται μπροστά σε μια μαγική σφαίρα και προσπαθεί να μαντέψει τι ακριβώς επιθυμούν οι χρήστες της βάσης, ακόμα και για αντικείμενα που ακόμα δεν έχουν δημιουργήσει, αλλά βρίσκονται χαμένα κάπου μέσα στο μυαλό τους (στο οποίο ως γνωστόν σε φάση brainstorming επικρατεί μπάχαλο, ιδίως σε χρήστες που θεωρούν ότι μόνο η δική τους εφαρμογή είναι η σημαντικότερη και άμεσης προταιρετότητας, οπότε άντε να βρεις άκρη).
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο παραπάνω dba μόλις έχεις στήσει μια Oracle 10g και έχει κάνει full import μια βάση. Εχει δε ελέγξει (πέρα από τα logs του import) ότι οι δύο βάσεις (η αρχική βάση που έγινε export και η νέα) έχουν ταυτοτικά σχήματα. Οταν λοιπόν παίρνει τηλέφωνο ένα τέτοιο καλό παράδειγμα χρήστη και ρωτάει τον dba:
- γιατί δεν έχει ο Χ user της Oracle δικαιώματα στον Y πίνακα του Z user; Αφού εσύ έκανες ένα απλό full import (!!!)
ο dba πρέπει να πάρει μια βαθιά ανάσα και να θυμηθεί ότι υπάρχουν (εκτός από τα δικαστήρια όπου οδηγείται για ανθρωποκτονίες όσων κρίνουν άσκοπα και αβασάνιστα τη δουλειά άλλων, την οποία αγνοούν συν τις άλλοις) τα παρακάτω ενδεχόμενα:
1. ο χρήστης να είναι ήδη καταγεγραμμένος στη βλακ-list (από το black-list), οπότε πρέπει να αρχίσει να ερευνά διάφορα ενδεχόμενα, όπως:
this blog's tinyurl: http://tinyurl.com/2nsv7o