Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2010

Όνειρα θερινής νύχτας;

Λένε ότι κάποιους ανθρώπους μερικές φορές τους σιχαίνεσαι και άλλες φορές τους ίδιους ανθρώπους τους αποθεώνεις. Στο δικό μου μυαλό στην κατηγορία αυτή ανήκει ο Ηλίας Μπαζίνας που αρθρογραφεί στην πρώτη σελίδα στο '"Φίλαθλο" και που από βίτσιο ίσως το άρθρο του το διαβάζω καθημερινά. Το σημερινό του άρθρο (27/11) αποτυπώνει τις σκέψεις όλων μας για αυτά που έγιναν και αυτά που θα έρθουν (και που ήδη τα έχουν ετοιμάσει και αποφασίσει). Απλά το αναδημοσιεύω:

Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2010

Το ξενοφοβικό και θρησκειοφοβικό σύνδρομο του Νεοέλληνα

Όταν σήμερα το πρωί, σε ένα μικρό διάλλειμα στο γραφείο, είπα να γράψω το προηγούμενο post, το μόνο που δεν περίμενα ήταν να λάβω ακόμα και από γνωστούς μου emails (αλήθεια, γαιτί δεν στάλθηκαν ως σχόλια στο post;), με τα οποία με ενημέρωναν (σε συνέχεια του post μου) για τα πραγματικά γεγονότα, για την κατάληψη της Αθήνας από μουσουλμάνους, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουμε Ισλαμαμπάντ, καθώς και για το τι θα συνέβαινε αν είχαμε επιχειρήσει εμείς (ως χριστιανοί) να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στο Ιράν ή στο Πακιστάν, για παράδειγμα. Είπα να σηκώσω τα χέρια ψηλά και να μην ασχοληθώ άλλο, μιας και σε αυτές τις περιπτώσεις η αδιαφορία είναι η καλύτερη απάντηση.

Ωστόσο, είναι μερικά πράγματα που δεν μπορώ να δεχτώ.

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δικαίως εξοργιζόμαστε όταν καίγεται μια εκκλησιά στο Κοσσυφοπέδιο ή όταν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καταπιέζεται από την Τουρκική κυβέρνηση, αλλά αρνούμαστε το δικαίωμα σε οποιονδήποτε διαφορετικό από εμάς να έχει το δικό του τόπο λατρείας, αυτόν που δικαιούται σε ένα ευνομούμενο κράτος, σε ένα κράτος που είναι Δημοκρατικό και όχι Θεοκρατικό (όπως είναι το Ιράν που φέρνουν ως παράδειγμα).

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μόλις καταφέραμε ως λαός να λαδώσουμε λίγο το αντεράκι μας (με όλους τους απατεώνες πολιτικούς που ανεχτήκαμε και με τη διαφθορά που συντηρούμε ακόμα κι εμείς στην καθημερινότητά μας, μέσω του πνεύματος ωχαδερφισμού που μας διακρίνει), αρχίσαμε να θεωρούμε το σύνολο των μεταναστών ως κατώτερους, υπάνθρωπους, εγκληματίες. Ξεχάσαμε ότι στην ίδια μοίρα με αυτούς βρισκόμασταν ως λαός όταν πριν 60-80 χρόνια φεύγαμε μετανάστες για Αυστραλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Νότια Αφρική, και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο υπάρχει πλέον σήμερα ακμάζον Ελληνικό στοιχεία. Οι Έλληνες μετανάστες ήταν μήπως κι αυτοί στο σύνολό τους εγκληματίες ή κατώτεροι;

Ή μήπως πριν τους μετανάστες στη χώρα μας δεν υπήρχε εγκληματικότητα; Μήπως η σημερινή εγκληματικότητα είναι εξ' ολοκλήρου προϊόν και αποτέλεσμα των μεταναστών; Μήπως κάποιοι ξεχνάνε ότι αυτό που ονομάζεται παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα (όσο και αν παράγει ή δεν παράγει έργο και υπεραξία) στηρίζεται και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους μετανάστες; Και, βεβαίως-βεβαίως, το απατηλό επιχείρημα ότι "μας παίρνουν τις δουλείες" ισχύει μόνο όταν ψάχνουμε γαι δουλειά. Γιατί (και πάλι βεβαίως-βεβαίως) όταν θέλουμε εργάτες για τα χωράφια μας, προτιμάμε τον Αλβανό και τον Πακιστανό που θα μας κοστίσει το μισό από τον Έλληνα (εκεί ξεχνάμε τη θρησκεία, η μάλλον εκεί επικρατεί η απόλυτη θρησκεία, το χρήμα).

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ξεχνάνε όλοι οι αυτο-ανακηρυγμένοι "καλοί χριστιανοί" το κήρυγμα της αγάπης στον πλησίον και την ταπεινότητα, για τα οποία μίλησε και θυσιάστηκε ο Χριστός, και τα αντικαθιστούνε με κηρύγματα μίσους του κάθε φονταμενταλιστή 'Ανθιμου, του κάθε φασίστα "μπουμπούκου" και Μιχαλολιάκου, του κάθε αλαζόνα Ψωμιάδη.

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι πολυδιάστατο και πολύπλοκο. Ειδικά σήμερα, σε καιρούς ΔΝΤ και μνημονίου, με όλα τα μέτρα που ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών, μπορεί να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Η λύση, η απάντηση στο πρόβλημα, δεν είναι η δαιμονοποίηση όλων των μεταναστών (ακόμα και όσων έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα), η γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών, η βία, ο κατευθυνόμενος φόβος, η άρνηση ή ακόμα και η στέρηση δικαιωμάτων που για όλους τους υπόλοιπους θεωρούνται δεδομένα.

Ο άνθρωπος (πρέπει να) είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση...
Έξω από κάθε πολιτική, από κάθε συμφέρον...

Η "Δημοκρατία" του καλού "'Ελληνα" και του καλού "χριστιανού"

Μέρες που είναι (για να μη ξεχνάμε τους αγώνες αυτής της χούφτας φοιτητών που τα έβαλαν με το θηρίο και το νίκησαν), κάποιοι "Δημοκράτες" Ελληνάρες και πάνω απ' όλα καλοί "χριστιανοί" αποφάσισαν να πετάξουν αυγά και να βάλουν στη διαπασών μουσική για να την σπάσουν στους μουσουλμάνους που θέλησαν να εξασκήσουν ελεύθερα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις (κάτι που οι παραπάνω καλοί "χριστιανοί" το διαθέτουν ως δικαίωμα - άσχετο με την απύθμενη υποκρισία των μεγαλοσταυρών και των μετανοιών που κάνουν με ευσέβεια και ευλάβεια). Το αυγό του φιδιού μεγαλώνει και, αν δε το συνθλίψουμε γρήγορα, η γκετοποίηση θα οδηγήσει στην απελπισία και οι φονταμενταλιστές και των δύο πλευρών θα βρουν τις ευκαιρίες που ζητάνε.

Υ.Γ.
σχετικό-άσχετο με το παραπάνω: θα ήθελα να δω από κοντά τα μούτρα του "παναγιώτατου" Άνθιμου μόλις ο Μπουτάρης πέρασε μπροστά. Η αλαζονεία εδώ πληρώνεται...

Παρασκευή, Νοεμβρίου 05, 2010

Željko Über Alles

Το μεγαλείο του Ομπράντοβιτς, χωρίς καμία απολύτως οπαδική "λογική"... Γιατί θέλει πραγματικά καρύδια να κάνεις αυτό που έκανε ο Ομπράντοβιτς, μετά τη χωρίς λογική δολοφονική (κυριολεκτικά) αντίδραση του Μπατίστ. Βγάζω το καπέλο στο Ζέλικο.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 04, 2010

Όταν μιλάει ο Μίκης Θεοδωράκης

τότε όλοι πρέπει να σωπαίνουν και να ακούν προσεκτικά.

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2010

eBooks on the road

Μέχρι χθες τα είχα δει μόνο σε ράφια καταστημάτων και σε φωτογραφίες άρθρων. Μέσα σε 2 ημέρες "έπεσα" πάνω σε τρεις συνεπιβάτες στο Μετρό που είχαν eBook. Τυχαία ο ένας σήμερα στέκονταν δίπλα μου, οπότε αποφάσισα να κλείσω το δικό μου -κλασσικό- βιβλίο ("Το σπίτι των πνευμάτων" της Isabel Allende) και να γίνω για μία στάση λαθραναγνώστης, απλά για την εμπειρία και για να σχηματίσω μια πρώτη, γρήγορη άποψη. Δεν είμαι σίγουρος ότι σχημάτισα γνώμη (άλλωστε 2 λεπτά είναι μικρός χρόνος) αλλά, τελικά, στο συγκεκριμένο θέμα είμαι μάλλον... συντηρητικός και πατροπαράδοτος αναγνώστης (σε αντίθεση με άλλους τομείς, που είμαι... gadget-άκιας). Προτιμώ το κλασσικό, χάρτινο βιβλίο, με το σελιδοδείκτη του, τη μυρωδιά του χαρτιού, την αναζήτηση στα ράφια της βιβλιοθήκης, τις ατέλειές του μερικές φορές στην εκτύπωση, το ξεφύλλισμα αναζητώντας κάτι στις προηγούμενες σελίδες για το οποίο δεν είσαι ξαφνικά σίγουρος, την επιθυμία να ανοίξεις "κατά λάθος¨ στην τελευταία σελίδα όταν σε συνεπαίρνει η ιστορία του για να μάθεις "τι θα γίνει τελικά". Όλα τα παραπάνω (ή σχεδόν όλα - μέχρι να κυκλοφορήσει eBook που να... μυρίζει κιόλας) τα προσφέρει και ένα eBook, αλλά μάλλον δύσκολα θα αλλάξω σε αυτό.

Υ.Γ.
αντίθετα, το gadget που θέλω απαραίτητα για το γραφείο μου είναι αυτό!